Návrh metodiky zpracování a vyhodnocení dlouhodobého měření na FV panelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce si dává za cíl rozebrat teoretický, respektive fyzikální základ FV článků a navrhnout rozšiřující měření pro modernizovanou on-line laboratoř. V úvodních kapitolách se tak tato práce zabývá samotnou teorií fungování fotovoltaické přeměny slunečné energie na elektrickou energii. Podrobně je zde rozebrána teorie p-n přechodu, která je pro hlubší pochopení hodně důležitá, a následně i teplotní závislost FV panelu. Tedy negativní vliv rostoucí teploty na výstupní výkon. Samotným přínosem této práce je pak kromě sumarizace současného stavu a státních podpor pro aktuální rok i návrh rozšíření měření on-line laboratoře, která by se v rámci Ústavu elektroenergetiky měla modernizovat. Práce tak obsahuje kromě konkrétních návrhů na grafické závislosti s významnou vypovídací schopností i případné další rozšíření laboratoře o měřící či měřené prvky, které by pomohly k ještě hlubšímu pochopení dané problematiky. Zejména pak k pochopení na jakých faktorech výrazně nebo méně výrazně závisí výstupní výkon FV panelu, který je asi nejdůležitějším prvkem.
This bachelor thesis aims to analyse the physical theory behind the photovoltaic cells and propose extension measurements for a modernised on-line laboratory. The first part of this thesis describes the theory of the photovoltaic conversion of solar energy into electricity. The p-n junction is described in detail because of its importance for a thorough understanding of the subject. The temperature dependence of a photovoltaic panel, i.e. the negative impact of rising temperature on the output power, is also described here. The contributions of this thesis include a summary of the current situation and the system of state subsidies for the current year as well as a proposal for an extension of measurements in an on-line laboratory, which is to be modernised, at the Department of Power Engineering. Therefore, the thesis includes some specific proposals of graphic dependence, which have a significant information value, and a possible further extension of the laboratory with new measuring and measured elements, which would be helpful for deeper understanding of the subject. In particular, it would be useful for understanding which factors influence the output power of a photovoltaic panel, both significantly and less significantly, which is undoubtedly the most important point.
Description
Citation
ŽÁK, T. Návrh metodiky zpracování a vyhodnocení dlouhodobého měření na FV panelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci a v diskuzi odpověděl na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO