Hodnocení provozu malých fotovoltaických elektráren s připojením do sítě nn

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je provést praktické měření dvou malých fotovoltaických elektráren a naměřené výsledky porovnat s teoretickým výpočtem a zhodnotit, jak se od sebe liší. Naměřená data jsou rozčleněna do tří skupin. První skupina hodnotí celkovou výrobu elektrické energie v jednotlivých měsících a porovnává je s teoretickým předpokladem, který slouží k výpočtu finanční návratnosti. Druhá skupina dat nám ukazuje průběh výroby elektrické energie během charakteristických dnů. Můžeme porovnat, jak vypadá ideální den z hlediska výroby FVE, tedy slunečný a bezoblačný den, s opakem, kdy je po celý den zataženo a prší. Dalším extrémem je prudký nárůst nebo pokles výkonu, který může nastat u fotovoltaické elektrárny, a doba kdy k němu může dojít. Ve třetí skupině jsou obsaženy statistická data z výroby elektrické energie. Jsou zpracovány jako histogramy a polygony výroby, které názorně ukazují rozložení výroby v jednotlivých měsících. Tyto údaje nám mohou sloužit při rozhodování o formě výkupu, tedy jestli je pro nás ekonomické využití tzv. zeleného bonusu.
The objective of this thesis is to perform practical measurements of two small photovoltaic power plants, compare the received results with a theoretical calculation, and evaluate how the two differ from each other. Measured data are divided into three groups. The first group evaluates an overall electric power production in the individual months and compares it with the theoretical presumption that is instrumental to a return of investment calculation. The second group shows us a development of electric power production during characteristic days. We can compare how an ideal day from the FVE production point of view looks like, in other words a sunny and clear-sky day, with the opposite case when it is cloudy and raining all day long. Another extreme is a rapid growth or a performance drop, which can happen in a pho-tovoltaic power plant and a time period when this situation can arise. The third group contains statistic data from the electric power production. They are processed in the form of histograms and polygons of production that graphically illustrate production decomposition into the individual months. These data can be instrumental to a decision making about the form of purchase, whether it is economical for us to use the so called green bonus or not.
Description
Citation
ČERNÝ, J. Hodnocení provozu malých fotovoltaických elektráren s připojením do sítě nn [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) Ing. Jiří Potěšil (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci. Doc. Orságová, jako vedoucí diplomové práce, seznámila komisi s hodnocením vedoucí práce a oponenta. Doc. Orságová vytýkala formální chyby v citacích a nepřehledné a nepřesné zpracování závěru práce. Oponent vytýkal neuvedení návrhu FVE. Dotaz oponenta směřoval na hodnocení znečištění ovzduší. Na tuto otázku diplomant odpověděl. Na dotaz oponenta na vliv FVE na životní prostředí student odpověděl a vyslovil vlastní názor. Další dotaz měl oponent na uvažování ztrát na ss straně FVE. Otázky oponenta student zodpověděl. Ing. Potěšil měl dotaz na urychlení návratnosti. Další dotaz v diskuzi měl doc. Haluzík na celkový instalovaný výkon v soustavě soustředěný ve FVE. Tyto otázky student diskutoval s komisí. Ing. Macháček měl dotaz na ekonomické zhodnocení projektu, které v práci chybí, přestože bylo požadováno v zadání.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO