Výpočet efektivní dávky rtg diagnostického ozáření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce pojednává především o teorii ionizujícího záření a jeho interakcích s hmotou, zvláště pak o rentgenovém záření a způsobech jeho použití v lékařství. Práce obsahuje popis vzniku rentgenového obrazu a techniky skiagrafie a skiaskopie. Pro hodnocení rizika při interakci rentgenového záření s organismem je uveden výčet veličin a jednotek radiační fyziky a radiační ochrany, zvlástě pak efektivní dávka a způsoby jejího hodnocení při lékařském ozáření. Hlavní částí práce je přehled programových prostředí využívaných v radiační fyzice a příklad výpočtu efektivní dávky pro konkrétní skiaskopická vyšetření s podrobným popisem postupu při výpočtu. Výstupem práce je tabelární vyjádření vypočtených hodnot a jejich zhodnocení.
This bachelor thesis deals primarily with the theory of ionizing radiation and its interaction with matter. It deals particularly with x-radiation and the methods of its use in medicine. The thesis contains a description of the origin of the x-ray image and a description of the techniques of radiography and skiascopy. A list of quantities and units used in radiation physics and in radiation protection has been set out, with regard to assessing the risk involved in the interaction of x-radiation with an organism. In particular, the effective dose and the methods of evaluating this during medical irradiation have been set out. The main parts of the work are an overview of the software environment used in radiation physics and an example of the calculation of an effective dose for a concrete radiographic examination together with a detailed description of the method of calculation. At the end of the thesis there is a table of calculated values and an evaluation of them.
Description
Citation
BAŽANTOVÁ, L. Výpočet efektivní dávky rtg diagnostického ozáření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (místopředseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) MUDr. Lenka Forýtková, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-18
Defence
Studentka prezentovala výsledky své bakalářské práce. Komise byla seznámena s posudkem vedoucího práce a oponenta. Otázka oponenta byla zodpovězena. Do diskuze se zapojil prof. Provazník, doc. Rozman a doc. Kizek.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO