Stanovení druhé viskozity kapaliny z měřených tlakových pulsací.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problémem stanovení druhé viskozity kapaliny a rychlosti zvuku při různém průtoku kapaliny v trubici z naměřených tlakových pulsací vyvolaných membránovým pulsátorem. Při řešení je použit model přenosových matic, při vyhodnocení pak genetický algoritmus v programu „Facharp.exe“. K určení tvarů kmitů a vlastní frekvence trubice je provedena modální analýza problematického měřeného úseku. Výsledná data jsou kvůli názornosti zpracována v programu „MS Excel“ a vynesena do grafů, jejichž závěrem je závislost druhé viskozity kapaliny a rychlosti zvuku na průtoku.
Diploma thesis deals with problem of assessment of the second viscosity and acoustic velocity coefficients by the different liquid´s flow in pipe from measured pressure pulstation created by diaphragm pulsator. For the solution is used a transfer matrix model and for the data evaluation a genetic algorithm in „Facharp.exe“ program. Modal analysis in problematic part of the measured stand is realized to find a wave shapes and natural frequency of a pipe. The results are for the reason of clearness processed into „MS Excel“ program and fetched to the charts which shows depedence of a second viscosity and acoustic velocity coefficients on a various flow as the final result.
Description
Citation
ČERNÝ, O. Stanovení druhé viskozity kapaliny z měřených tlakových pulsací. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Milada Kozubková, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Zavadil (člen) Ing. Zdeněk Mišta (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO