Hydrodynamické míchání směsi vody a popílku v nádrži.

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce Hydrodynamické míchání směsi vody a popílku v nádrži se zabývá popisem proudění kapaliny a částic pevné fáze v nádrži. Míchání ve válcové nádrži je provedeno pomocí radiální trysky. Cílem práce je popsat toto proudové pole a místa usazování pevných částic v závislosti na poloze, hloubce, průtoku a natočení trysky v nádrži. Byl proveden experiment, při němž bylo pozorováno a zdokumentováno 8 různých poloh a natočení trysky, které měly silný vliv na proudové pole v nádrži a míchací čas. Byl také vytvořen matematický model nádrže s tryskou v programu Fluent. Místa nejnižších rychlostí podle matematického modelu jsou v dobré shodě s místy usazování největšího množství částic při experimentu.
Master´s thesis Hydrodynamic mixing of water-ash mixture in vessel is interested in describing fluid and solid particles flow in a vessel. The mixing was conducted in cylindrical vessel by a radial nozzle. The goal of the thesis is to describe flow field and places where the most of the particles are descending according to position, depth, flow rate and nozzle orientation in the vessel. An experiment was conducted in order to investigate and document 8 different positions and orientation of the nozzle. Significant changes in flow fields and mixing time were observed. A mathematical model of the vessel with the nozzle was created in Fluent program. Places with the lowest velocities according to the model were in good agreement with places where the most of the solid particles were descending.
Description
Citation
HOLUB, P. Hydrodynamické míchání směsi vody a popílku v nádrži. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Fluidní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Michal Varchola, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Jan Vrbka, DrSc., dr. h. c. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Franc, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Skoták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-22
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO