Zrychlení a pohyb končetin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je popsat elektrické děje odehrávající se v kosterních svalech, a také experimentálně ověřit a popsat postupy při měření a vyhodnocování biosignálů. V této práci je biosignálem elektromyografický signál, tedy elektrická aktivita svalu. Jsou zde uvedena teoretická fakta týkající se fyziologie svalu, a také vlastní experiment. Experiment je zaměřen na sledování vlivu zátěže na průběh EMG signálu. Několik vybraných parametrů a jejich změny jsou sledovány před a po zátěži (konkrétně se jedná o sval biceps brachii). Výsledky jednotlivých hypotéz jsou statisticky vyhodnoceny pomocí párového t-testu. Práce se zabývá nejen využitím elektromyografie jako vyšetřovací metody pro medicínské účely, ale podává také komplexní pohled na záznam, úpravu a následné vyhodnocování EMG signálu. Řešení je doplněno o praktickou aplikací, která ukazuje způsob práce s EMG signály a možnosti algoritmizace u takovýchto signálů.
Purpose of this work is mainly the description of electrical plots in skeletal muscles and secondarily experimental verification and description of methods connected with measuring and evaulating biosignals. The theoretical presentation of muscle physiology facts is supplemented with an experiment using pair t-test, which describes procedures leading to evaluating particular hypotheses (the measured muscle is biceps brachii). In this work, the biosignal is an EMG signal, thus the electrical activity of muscle. Therefore, the main objective of this work is not only about using EMG as an examination method, but also about showing a complex view at the recording, processing and evaluating of EMG signal. These facts are supplemented with programm application which is showing the way working with EMG signals and also the possibilities of algorithm development in such signals.
Description
Citation
NOVOTNÝ, A. Zrychlení a pohyb končetin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Svačina, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (člen) Ing. Jan Prokopec, Ph.D. (člen) Ing. Vlastimil Navrátil, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Viščor, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO