Detekce a filtrace EKG signálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem tohoto projektu je seznámit se ze základními metodami filtrace elektrokardiografických signálů a s detekcí významných vln v signálu EKG.První část projektu je věnována teoretickým poznatkům o srdci, elektrickým dějům v srdci a elektrokardiografické svodové systémům.Dále se seznámíme se základními rušeními v signálu EKG a základními metodami filtrace a detekce QRS komplexu. V druhé části projektu se seznámíme se systémem BIOPAC student Lab. A navrhneme jednoduchou úlohu pro měření klidového EKG. Získané data zpracujeme pomocí programového vybavení MATLAB a ukážeme si na námi změřených datech základní metody filtrace EKG a detekce QRS komplexů. Účinnost detektorů QRS otestujeme na databázi EKG signálu.
The aim of this thesis is to provide insight into certain elementary methods/ways of electrocardiographical signals filtration. Also, the thesis aims to introduce different techniques of detecting the EKG signal waves. The first part of the work analyses the theory of heart, electrical processes in heart, and the EKG signals systems. Further, the elementary methods of filtration and QRS detection are introduced.In the second part, the thesis analyses the BIOPAC student Lab system and presents simple methods of measuring the static EKG. The measure data results are then processed using the MATLAB program, and they are further used to demonstrate and practice the elementary methods of EKG filtration and QRS complex detection. Operation detectors QRS test on database EKG signal.
Description
Citation
PRINC, M. Detekce a filtrace EKG signálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Sedláček, CSc. (člen) Doc. Ing. Josef Dobeš, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Zvánovec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO