VGA zobrazovací zařízení s mikrokontrolerem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá generováním obrazu formátu VGA pomocí mikrokontroleru. Je zaměřena na mikrokontrolery řady AVR od výrobce Atmel. Práce obsahuje popis rozhraní VGA, řeší jeho připojení na výstupní porty mikrokontroleru, je zde uvedeno kompletní schéma zapojení výrobku zobrazovacího zařízení s mikrokontrolerem Atmel ATmega324P, který jsem zkonstruoval při řešení práce.. Je zde rozebrán princip generování obrazu v mikrokontroleru, synchronizace obrazu pomocí interního čítače mikrokontroleru, vytváření jednoduchých grafických obrazů a textu a princip generování barevného obrazu. Podrobně je rozebráno vykreslování textu na monitoru a vytváření matice znaků pro vykreslování včetně zdrojového kódu pro mikrokontroler. Výsledkem této bakalářské práce je software pro mikrokontroler a funkční výrobek zobrazovacího zařízení.
This bachelor’s thesis is concerned with generating image in VGA format using microcontroller. It’s aimed at microcontrollers series AVR from producer Atmel. Project contains VGA interface description, solves its connection to microcontroller’s output ports, further it contains connection diagram of image generation device with microcontroller Atmel ATmega324P, that I constructed during work on this project.. In project are analyzed fundamentals of image generating in microcontroller, synchronization of image using microcontroller’s internal counter, creating of simple graphic images and text and principles of generating colour images. Generation of text is analyzed in details, including source code for microcontroller. The result of this bachelor‘s thesis is functional image generator device.
Description
Citation
POLÁŠEK, J. VGA zobrazovací zařízení s mikrokontrolerem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (místopředseda) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (člen) Ing. Zdeněk Růžička, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Hertl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO