Potlačení mechanických vlivů při přenosu optickým vláknem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou potlačení mechanických vlivů při přenosu optickým vláknem. V práci je proveden rozbor vlivů, které mají největší vliv na polarizaci v optickém vlákně. Jsou navrženy metody pro zachování polarizace v optickém vlákně. Teoreticky jsou analyzovány metody pro zachování stavu polarizace v optickém vlákně. Vybraná metoda je teoreticky analyzována a experimentálně realizována. Na základě získaných výsledků se tato metoda ukázala jako vhodná pro řešení tohoto problému.
This bachelors project deals with the suppresion of mechanical stress impacts in fiber optic transmission systems. Factors that have major influence on the polarization state distortion in optical fiber are discussed. It has been propřed the utilization of orthoconjugate retroreflector (OKR) for the compensation of polarization state degeneration. The theoretical analysis of this method is performed. The OKR method has been experimentally verified in the fiber optic current sensor. On the basis of results which were obtained by experimental verification the experimental results show evidence konvenience of the designed method.
Description
Citation
PAVLŮ, M. Potlačení mechanických vlivů při přenosu optickým vláknem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO