Optimální detekce hranic QRS komplexu v EKG signálech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou nalezení optimální vlnky pro detekci hranic QRS komplexu v EKG signálech. První část práce popisuje srdce, vznik elektrických signálů na srdci a problémy rušení. V Druhé části je popsána vlnková transformace a navržený program a ve třetí části je zhodnocení výsledků detekcí. V této práci je vytvořen program, který pracuje s 10-ti EKG signály z databáze CSE, na kterých testuje 12 různých vlnek. Program byl vytvořen v programovém prostředí Matlab a je založen na hledání nulových bodů na vlnkách.
This diploma thesis deals with location optimal wavelet for detecton charakterics points of QRS complex in ECG signals. The first part of this thesis deals with description of heart, genesis of electric signals on heart and problem of noise. The second part describes the wavelet transform and the designed program and the third part evaluate detection results. The created program is working with 10 ECG signals from the CSE database and is testing 12 different mother wavelets. The program was developed in Matlab environment and is based on the finding zero-points in the transformed signal.
Description
Citation
SPÁČIL, J. Optimální detekce hranic QRS komplexu v EKG signálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (místopředseda) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) Ing. Zenon Starčuk, CSc. (člen) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (člen) MUDr. Michal Šenkyřík (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student vysvětlil výtky oponenta. Dále se prof. Provazník zeptal na měřítka použitých vlnek. Student zodpověděl i tento dotaz. Dr. Vondra se dále dotazoval na flexibilitu daného algoritmu pro větší skupinku dat, student odpověděl poukazem na nutnost optimalizace algoritmu, která si vyžadovala užití konkrétních signálů. Ing. Kolářová se podobně jako ostatní ptali na konkrétní použité vlnky a jejich charakteristiku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO