Možnosti uplatnění slévárenských písků v geopolymerních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Vzhledem ke vzrůstající výrobě litin, oceli a jiných kovových materiálů vyráběných ve slévárnách roste i produkce použitých slévárenských písků. Slévárenské písky, které zbudou po doformování a není možné je vrátit zpět do výroby se v současnosti deponují a v lepších případech jsou klasifikovány jako posypové materiály. Protože jsou tyto druhotné suroviny produkovány v poměrně velkých objemech je vhodné hledat jejich efektivní využití. Jedno z možností je využití těchto materiálů ve stavebnictví. Díky jejich složení a vlastnostem lze uvažovat o možnostech alkalické aktivace těchto materiálů. Proto se tato práce zabývá možnostmi právě alkalické aktivace použitých slévárenských písků Tato práce se zaje vhodná hlavně alkalická aktivace použitých slévárenských písků.
Considering increasing manufacture of cast iron, steels and other metallic materials made in foundries increases also production of waste foundry sands. Foundry sands that remain after moulding and can not be reused in the prouction process are usually not recycled nowadays and in the better cases they are clasified as a fill materials. Becouse these secondary raw materials are produced in relatively big amounts it is apropriate to search for their effective reuse. One of the possibilities is using of this materials in buliding industry. Thanks to their constitution and properties we can consider the possibilties of an alkaline activation. Thats why this work discusses the possibilities of the alkaline activation of the waste foundry sands.
Description
Citation
KOPECKÝ, F. Možnosti uplatnění slévárenských písků v geopolymerních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaromír Havlica, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) doc. RNDr. Jaroslav Petrůj, CSc. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Bakalářská práce se zabývala aktuální tématikou využití geopolymerů se slévárenskými písky. Výsledky bakalářské práce byly prezentovány jasně a srozumitelně. Odpovědi uchazeče na otázky oponenta byly správné. V diskuzi se členy komise prokázal výbornou znalost řešené problematiky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO