Vizualizace proudění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o metodách vizualizace proudění tekutin a to ve vzduchu i ve vodě. Nejprve je uvedena stručná charakteristika základních pojmů souvisejících s prouděním tekutiny, jako je například proudnice, laminární a turbulentní proudění. Dále jsou uvedeny používané vizualizační metody, rozdělené podle určitých typů a použití pro kapalinu nebo plyn. Tyto metody poskytují kvalitativní pohled na proudění a umožňují vytvořit si přehled o vlastnostech proudění plynů nebo kapalin. Některé z těchto metod jsou jednoduché a některé jsou složitější. Na závěr je uveden popis realizovaného jednoduchého experimentu vizualizace proudění v kapalině za pomocí velmi výkonného laserového ukazovátka.
This bachelor´s thesis deals with fluid flow visualization methods in the air and water. First brief characteristic of the basic concepts of fluid flow is described, such as streamline, laminar and turbulent flow. The described visualization methods are divided into certain types and are used for fluid or gas. These methods provide a qualitative view of the flow and create the overview of the characteristics of gas or liquid flow. Some of these methods are simple and some are more complex. Finally, a simple experiment of liquids flow visualization is described by very powerful laser pointer.
Description
Citation
VAVRLA, Z. Vizualizace proudění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO