Zařízení pro kontrolu velmi nízkých teplot při detekci defektů solárních článků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce pojednává o měření velmi nízkých teplot při detekci defektů solárních článků metodou fotoluminiscence. K ochlazování solárních článků na nízkou teplotu je použit kapalný dusík. Jeho vlastnosti, uchování a bezpečnost při manipulaci s ním jsou v této práci také popsány. Teplota v kryogenní oblasti je měřena pomocí termočlánkových snímačů. Hlavním úkolem této práce bylo navrhnout a vyrobit zařízení pro kontrolu velmi nízkých teplot, zajišťující také signalizaci nebezpečí popálení v nízkých teplotách. Zařízení bylo vytvořeno pro doplnění stávajícího detekčního pracoviště defektů solárních článků metodou fotoluminiscence.
This work deals with measuring of very low temperatures during the detection defects of solar cells by photoluminescence method. Liquid nitrogen is used to cooling solar cells. Properties of liquid nitrogen and safety of handling are described in this work. Themperature in cryo area is measured by the thermocouple senzors. A main part of this work was to concept and creation of equipment for themperature controling in cryo technique. This equipment signalling danger scorch in low temperatures. The device was created to complement work place for the detection defects of solar cells by photoluminescence method.
Description
Citation
STOJAN, R. Zařízení pro kontrolu velmi nízkých teplot při detekci defektů solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jaromír Kadlec, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Jirák, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Vojtěch Koráb, Dr., MBA (člen) Ing. Martin Frk, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s podstatnou částí práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Můžete odhadnout maximální hodnotu teploty při experimentu? Z čeho vycházíte při rozdělení teplot do tabulek? Jaká bude cena zařízení? jaká je výhoda Vašeho zařízení oproti komerenčním.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO