Program pro výpočet výkonové bilance optického bezkabelového spoje

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Se zvyšujícími se nároky na přenosovou kapacitu podnikových i přístupových sítí se jeví jako vhodné řešení optické sítě. Světelný paprsek je velmi lákavý pro použití k přenosu dat. Přenášená data můžeme reprezentovat pomocí světelných impulsů. Pro praktickou realizaci potřebujeme ovšem celý optický přenosový systém, složený z vysílače, přenosového média a přijímače. Úkolem přenosového média je dopravit světelný paprsek od jeho zdroje k detektoru s co možná nejmenšími ztrátami. K tomuto účelu se používá optické vlákno nebo optický bezkabelový spoj FSO. Optická kabelová přípojka k Internetu je pro většinu domácností i podniků zatím nedosažitelná, jsou velmi nákladné a zatím běžně nefigurují v nabídce provozovatelů a poskytovatelů připojení (alespoň ne v našich podmínkách). Existuje ovšem možnost, jak se vyhnout optickým vláknovým sítím, a přesto dosáhnout vysoké propustnosti a bezpečnosti komunikace: prostřednictvím optiky bez kabelů. Z hlediska náročnosti nasazení představují jen zlomek nákladů s pokládkou optických kabelů, ovšem lze je využít jen na krátkou vzdálenost. Bezdrátová optika umožňuje nejen rychlou, ale i ekologickou komunikaci, což je ve světě stále populárnějších rádiových sítí, přeplňujících zejména některé části spektra, velice příjemná zpráva.
With increasing demands for transit capacity of data networks as well as communication network optical networks seem to be the suitable solution. Light beam is attractive to use for data transmission . Transmitted data can be expressed by means of light impuls.. For execution of the project we need the whole optical telecommunical system which consists of transmitter, transmission link and receiver. The target of transmission link is to transfer optical beam from its resourse to detector with minimal losses. The optical fibre or optical freespace optical link FSO are used for this purpose. Connection to internet by optical fibre is out of reach for most households and plants, it is very expensive and so far it isn´t in the offer of network operators and service providers. (at lest in our condition). But there is still the posibility to obviate optical fibre networks and reach high permeability and safety of communication by means of freespace optical links. It is much easier to implement, but only for short distance. FSO enables quick and even ecological communication which is in the world of more famous radio frequency networks very pleasant message.
Description
Citation
VACULÍK, J. Program pro výpočet výkonové bilance optického bezkabelového spoje [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (člen) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) doc. Ing. Milan Polívka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-17
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO