Inteligentní převodník 0-10V s rozhraním Ethernet

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou připojení analogového senzoru s výstupem 0-10V na komunikační síť s rozhraním Etrhernet. Vzhledem k rychlému vývoji a nasazování ethernetových sítí v průmyslu jako i v automatizaci budov je možné použít toto řešení pro připojení, vzdálenou diagnostiku a nastavování existujících analogových senzorů bez komunikačních rozhraní na úrovni instrumentace ve fieldbusových sítích. Jako základ převodníku byl vybrán modul Rabbit, do kterého je možné implementovat webserver pro nastavování, kalibraci a záznam dat. Pro všestranné použití převodníku bude výstup měřených dat poskytován přes webové rozhraní, protokolem Modbus TCP a asynchronním sériovým rozhraním RS-232. První částí práce je zaměřená na popis existujících řešení a seznámení se s principy linearizace a kalibrace A/D převodníků. Popis komunikačního standartu ModbusTCP používaného v průmyslových aplikacích. Druhá část práce popisuje návrh a realizaci projektu. Je zde popsáno blokové schéma zařízení s detailním popisem schémat jednotlivých bloků a použitých obvodů. V části implementace je popsán firmware zařízení s popisem funkcí programu a ovládáním. Poslední částí práce je ověření funkce modulu převodníku podpořená řadou měření a testů. Práce je ukončená zhodnocením výsledků , poznatků a zjištění v průběhu zpracování diplomové práce.
This Master`s thesis concern with problematic of connection analog sensors with voltage output 0-10V to a ethernet communication network. Due to a quick evolution and an application ethernet nets to industry and building technologies is possible to use this solution for connection remote diagnostics and setting of existing analog sensors without bus communication interfaces on instrumentation level of field bus networks. The converter is based on Rabbit module, which can be used like webserver for setting, calibration and data recording. For purpose of wide converter use the data output will be purvey on ethernet interface by Modbus TCP and on asynchronous serial interface RS232. First part of thesis is aimed on description of existing solutions and introduction with principles of linearization and calibration of A/D converters. Description of communication standard Modbus TCP widely used in industry applications. Second part of thesis describes design a realization of project. Here is described equipment block diagram with detail description of each block and devices used. In the part of implementation is description of device firmware with program function description and control. Last part is engage with module function verification supported with plantz of measurements and tests. The thesis is ended with evaluation results, knowledge and detections found out in development of project.
Description
Citation
HLÚPIK, M. Inteligentní převodník 0-10V s rozhraním Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. (předseda) prof. Ing. Petr Vavřín, DrSc. (místopředseda) Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pásek, CSc. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen) prof. Ing. Luděk Žalud, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO