Experimentální ověření vlastností zhášecí komory jističe

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Jističe jsou schopny zapínat a samočinně vypínat i zkratové proudy, až do mezí svých vypínacích schopností. Při rozpojení kontaktů, ve spínacích přístrojích, dochází ke vzniku elektrického oblouku, který je potřeba rychle uhasit. Chování elektrického oblouku, ve spínacích elektrických přístrojích, je ovlivňováno několika různými vlivy. Musí se vzít v úvahu dynamika plazmy, tekoucí proud na elektrodách, tekoucí proud plazmou, magnetické pole vytvořené protékajícím proudem. Tato práce se snaží popsat chování elektrického oblouku ve zhášecí komoře. Na provedených experimentálních pokusech se pokouší vysvětlit, zpřesnit a důkladněji pochopit pohyby a vlastnosti elektrického oblouku v kovové zhášecí kovové komoře jističe.
The circuit breakers are able to switch on and off automatically either the short circuit currents up to the limits of their breaking capacity. While the disconnection of the contacts in the switching devices are generated by the arc then it is needed to put it out quickly. A manner of the arcing in the electrical switching devices is influenced by several different factors. It must be taken into account the dynamics of a plasma, a current flowing in the electrodes, a flowing stream in a plasma and a magnetic field generated by a flowing current. This paper is devoted to describe the manner of the arcing in the arc chamber. The experiments carried out in an experimental way attempt to explain, specify and thoroughly comprehend the movements and the characteristics of the arc in a metal arc and in a metal enclosure circuit breaker.
Description
Citation
KADRNKA, P. Experimentální ověření vlastností zhášecí komory jističe [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (předseda) Ing. Vladimír Vaněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vrba, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma: Experimentální ověření vlastností zhášecí komory jističe. Uvedl vlastnosti a základní konstrukční prvky jističe. Prezentoval zhášecí komoru jističe a vysvětlil význam výřezů jednotlivých plechů ve zhášecí komoře. Dále popsal zapojení měřícího pracoviště. Prezentoval výsledky získané měřením a podrobně vysvětlil průběhy proudu a napětí při měření oblouku na plechu komory a ve zhášecí komoře. Své závěry shrnul a vysvětlil možnost vytváření elektrodových skvrn. Student zodpověděl dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO