Návrh zařízení pro výrobu a přehřev páry

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá navrhováním nového okruhu pro výrobu přehřáté páry místo původního výměníku, který vykazoval časté poruchy. V úvodu je rozebrána problematika stávajícího výměníku a navržen způsob řešení problému. Navrhován je nový procesní okruh sestávající se z výměníku pro ohřev páry, separátoru a výměníku pro přehřev páry. Postupně jsou v prácí oba výměníky navrhovány tepelně i pevnostně. V tepelné části je celý proces namodelován a spočítán v programu ChemCad. Pevnostní výpočet je řešen analyticky dle normy EN 13445, následně jsou pak všechny rozměry výměníků optimalizovány. V závěru je ověřena metodou konečných prvků kritická část výměníku. Po úspěšném provedení návrhového tepelného a pevnostního výpočtu byla zpracována příslušná výkresová dokumentace.
This thesis describes the design of a new circuit for the production of superheated steam instead of the original heat exchanger, which showed frequent failure. In the introduction is disassambling the problems of the existing heat exchanger and the proposed method of solving the problem. Proposed is a new process circuit consisting of a heat exchanger to heat the steam, separator and heat exchanger for superheated stream. Gradually, the work both heat exchangers are designed thermal and strenght. In the thermal part is modeled all process circuit and calculated in the program ChemCad. The strength calculation is solved analytically according to EN 13 445, then all dimensions of heat exchangers are optimized. In the conclusion is verified by metod of finite element critical part of the exchanger. After successful completion of the design thermal and strength calculation was made relevant drawing documentation.
Description
Citation
JAKEŠ, M. Návrh zařízení pro výrobu a přehřev páry [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Pavel Seichter, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Josef Kohoutek, CSc. (člen) prof. Ing. Stanislav Vejvoda, CSc. (člen) Ing. Jan Pokorný, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO