Klima komora pro zkoušení osobních vozidel

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce zpracovává konstrukční návrh zkušebního zařízení, klima komory, pro simulaci vnějších povětrnostních podmínek. Stěny komory jsou složeny z tzv. sendvičových izolačních panelů. Dále je proveden výpočet tepelných ztrát komory. Upravený vzduch je přiváděn v rozváděcím kanálu po stranách komory. Odváděný vzduch se odsává v oblasti stropu. Jednotka nuceného proudění vzduchu je umístěna ve stropě. Návrh obsahuje i začlenění UV zářičů, které simulují sluneční záření. V komoře se budou studovat vlivy vnějších klimatických podmínek na mikroklima v automobilu. Dále se mohou provádět zkoušky slunečním zářením, kterými zjišťujeme stárnutí polymerů nebo laku a s tím související vyblednutí barev.
The diploma thesis deals with the design of testing equipment, a climate chamber in particular, to simulate external weather conditions. The chamber walls are made of socalled sandwich insulation panels. Based on the wall thermal properties, heat loss of the chamber was calculated. The conditioned air is supplied by a distribution channel at sides of the chamber. The exhaust air leaves the chamber in the ceiling zone. The ventilation unit is located on the ceiling. The design includes the integration of the UV lamp, simulating sunlight. The chamber will allow the weather effects on the microclimate inside a car to be studied. Furthermore, the sunlight simulations can be carried out in the chamber to detect polymers or varnish aging, and the fading of colours.
Description
Citation
MÁLEK, L. Klima komora pro zkoušení osobních vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Technika prostředí
Comittee
doc. Ing. Eva Janotková, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Jícha, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Kratochvíl, CSc. (člen) Ing. Stanislav Patočka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
prof. Pavelek Je tepelný tok zářičů zadáván jako čistě zářivý výkon? Je uspořádání zářičů měnitelné? prof. Jícha V jakém energetickém spektru se pohybovaly vámi zadávané zářiče? doc. Kratochvíl Lze skutečně ve vámi navržené komoře simulovat boční vítr do rychlosti 150 km/h? doc. Janotková Součástí zadání byl i návrh větrání a chlazení komory, avšak v práci jste se mu nevěnoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO