Simulace provozu vysokorychlostní sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je prostudovat teorii vysokorychlostních sítí typu Ethernet, ATM a SDH a seznámení s jejich problematikou. V první části této práce se věnuji teoretickému rozboru daných sítí, jejich dnešnímu využití. Probírám možnosti optimalizace sítí jak na topologické úrovni, tak na úrovni přenosových protokolů. Cílem této práce bylo nalezení vhodného softwaru pro simulace vysokorychlostních sítí. Porovnával jsem různé simulační programy a dospěl jsem k závěru, že nejvhodnější a nejznámější je OPNET. Podle zadání bakalářské práce jsem využil program IT GURU Academic Edition americké softwarové společnosti OPNET. Provedl jsem simulaci čtyř zapojení sítí, provedl optimalizaci a porovnával výsledky původního a optimalizovaného zapojení. Na jejich základě jsem si ověřil teoretické znalosti a dospěl k závěru.
The objective of presented thesis is to study the theory of the high-speed networks of the type Ethernet, ATM and SDH and the introduction to their questions. In the first part of my thesis I am involved in the theoretical analysis of the particular networks and their contemporary use. I analyze the possibilities of the optimization of the networks both in the topology level and the level of the transfer protocols. The objective of my work was the finding of appropriate software for the simulation of the high-speed networks. I compared various simulation programs and I came to the conclusion that OPNET is the most appropriate and the most known. According to the assignment of the bachelor thesis I used the program IT GURU Academic Edition of the American software company OPNET. I simulated the four connections of the networks, I optimized and compared the results of original and optimized connection. On their basis I verified theoretical knowledge and came to the conclusion.
Description
Citation
TUCHAPETS, V. Simulace provozu vysokorychlostní sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Michal Polívka, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kohoutek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO