Technologické aspekty nástrojů pro obrábění dřeva

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce vypracovaná v rámci magisterského studia na fakultě strojního inženýrství se zabývá problematikou řezných nástrojů na obrábění dřeva. Jsou zde charakterizovány vlastnosti dřeva a řezných materiálů používajících se pro jeho zpracování. V jednotlivých příkladech konstrukce vybraných nástrojů pro obrábění dřeva je kladen důraz na frézovací nástroje. Přičemž v závěru práce je konkrétní návrh frézovacího nástroje, který se používá při výrobě půlkulatých profilů – půlkruhová vydutá zaoblovací fréza.
The fully fashioned master’s thesis within the frame of the master’s study at the Fakulty of mechanical engineering deals with subject woodworking tools. There are characteristics of wood and tool materials used for woodworking. There is an emphasis on milling cutter in each case of construction of selected woodworking tools. Whereas there is concrete proposal of milling cutter used for production of half round profile – half round concave cutter – at the end of the thesis.
Description
Citation
BRLICA, V. Technologické aspekty nástrojů pro obrábění dřeva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (místopředseda) doc. Dr. Ing. Josef Brychta (člen) Ing. Jiří Luňáček, Ph.D., MBA (člen) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen)
Date of acceptance
2010-06-24
Defence
Dotazy: 1. Který z mechanismů opotřebení řezného nástroje (abraze, adheze, oxidace - str. 22) lze při obrábění dřeva jednoznačně vyloučit a proč? 2. Při obrábění je vzniklé teplo odváděno třískou, nástrojem, obrobkem a prostředím (vzduch, procesní kapaliny). Jaké bude co do množství odvedeného tepla (od největší hodnoty po nejmenší) pořadí uvedených účastníků řezného procesu a proč? 3. Z jakého zdroje jsou citovány konkrétní ůdaje v tabulce (str. 47)? 4. Na základě jakých podkladů jste došel k závěru, že "kvalita je srovnatelná" u výrobců Hokinka a Karned Tools (str. 47)? 5. Z jakého řezného materiálu vyrábí nástroje firma Hokinka a firma Karned Tools? 6. Jaké budou náklady na řezný nástroj? Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta i dalších členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO