Supertvrdé materiály a jejich efektivní využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na supertvrdé řezné materiály (polykrystalický diamant a polykrystalický kubický nitrid boru). Zabývá se jejich fyzikálními, mechanickými a řeznými vlastnostmi, výrobou a efektivním užitím. Hodnotí sortiment supertvrdých řezných materiálů předních světových producentů z hlediska řezných podmínek a druhu obráběných materiálů při soustružení.
Diploma thesis is focused on cutting superhard materials (polycrystalline diamond and polycrystalline cubic boron nitride). It deals with physical, mechanical and cutting properties, production and effective use. Evaluative product range of superhard cutting materials of the prominent world producers in terms of cutting conditions and type of materials machined in turning.
Description
Citation
VAMPOLA, L. Supertvrdé materiály a jejich efektivní využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Alexander Janáč, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Ildikó Maňková, CSc. (člen) prof. Dr. Ing. Ivan Mrkvica, Ph.D. (člen) prof. Ing. Ivan Dvořák, CSc. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Proč mají PKD a PKNB menší ohybovou pevnost ve srovnání s ostatními nástrojovými materiály? Jakým způsobem a jakými metodami se provádí kontrola kvality povlaku? Jaké vlastnosti se posuzují u naneseného povlaku? Jaké praktické zkoušky by bylo nutné provést pro objektivní posouzení řezných materiálů? Proč se hodnoty trvanlivosti a řezné rychlosti vynášejí do diagramu funkční závislosti T = f(vc) v logaritmických souřadnicích? Jakým způsobem se pájí segmenty z PKD na destičky ze slinutého karbidu? Popište VBD s geometrií Wiper. Jakého výrobce nástrojových materiálů byste dle vaší rešerše doporučil a proč? Myslíte si, že řezná rychlost je jediným kritériem pro posouzení všech 5 výrobců? Jakými dalšími parametry je třeba se řídit před zakoupením VBD od daného výrobce? Při vyhodnocování pracovních podmínek od vybraných výrobců jste se zaměřil pouze na operaci soustružení. Jaký vývoj pracovních podmínek lze předpokládat pro operaci frézování?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO