Přesné polohování pneumatických pohonů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se v úvodu zabývá stručným přehledem současné úlohy pneumatických pohonů. Dále je provedena rešerše v oblasti modelování a řízení pneumatických pohonů. Je zde uveden základní přehled termodynamických zákonu. Ty jsou následně použity při sestavení matematického modelu pneumatického pohonu. Následně je provedena identifikace parametrů modelu. Je navrženo řízení pomocí fuzzy PID regulátoru a výsledky jsou porovnány s konvenčním PID regulátorem.
Thesis starts with brief overview of the present role of pneumatic actuators. Further research is carried out in modelling and control of pneumatic actuators. A basic overview of thermodynamic laws is presented. These laws are used to assemble a mathematical model of the pneumatic drive. Subsequently the identification of model parameters is shown. A controller is propřed using fuzzy PID algorithms. Results are compared with the conventional PID controller.
Description
Citation
VOLF, M. Přesné polohování pneumatických pohonů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) prof. Ing. Ctirad Kratochvíl, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) RNDr. Vladimír Opluštil (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-16
Defence
Student v krátké prezentaci představil diplomovou práci odborné komisi. Po přečtení posudků oponenta a vedoucího práce odpověděl na otázky oponenta. Dále odpověděl na otázky jednotlivých členů komise. Ta zhodnotila jeho vystoupení jako velmi dobré.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO