Autonomní záložní zdroj 230V/50Hz/300VA s bateriovým napájením 12V

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je popsat, navrhnout a postavit zvyšující DC/AC měnič z 12V na 230VRMS o výkonu 500W. Zařízení se skládá ze dvou měničů. Zvyšující DC/DC, a DC/AC. Měnič DC/DC je koncipován jako kvazirezonanční měnič s antiparalelní diodou. Toto uspořádání měniče bylo zvoleno kvůli snížení ztrát měniče. Druhý měnič DC/AC má za úkol ze stejnosměrného napětí meziobvodu vytvořit napětí 230 VRMS. Měnič je řízen signálovým procesorem Motorola. Tento měnič by měl sloužit hlavně jako měnič energie pro běžné elektrospotřebiče všude tam, kde není k dispozici napětí elektrické sítě. Hlavní využití je předpokládáno zejména v autě, kde může sloužit pro provoz běžných spotřebičů do výkonu 500W. Například PC, televize, různé nabíječky, světelná technika apod.
The aim of this project is to describe, design and create a converter from 12V DC to 230 VRMS. The power of this device is about 500W. The device consists of two main converters. The first one is step-up DC/DC converter and the other is DC/AC inverter. Step-up converter is designed as a resonant converter. It is useful for pushing down losses in semiconductors and inceasing efficiency. The inverter is changing DC voltage from the first converter to AC voltage. Control of this device is realized with DSP Motorola. This device should be used mainly for supply common devices up to 500W. Main usage is planed in a car or to another place where is not posible to connect some device to plug.
Description
Citation
SNÍTILÝ, D. Autonomní záložní zdroj 230V/50Hz/300VA s bateriovým napájením 12V [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (místopředseda) prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (člen) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (člen) Ing. Hynek Přikryl, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Zadání práce bylo mimořádně obtížné. Až na několik formálních nedostatků, má práce velmi vysokou úroveň.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO