• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Laboratorní kontrola piva

The laboratory control of beer

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.003Mb)
review_38979.html (6.078Kb)
Author
Klinková, Lucie
Advisor
Omelková, Jiřina
Referee
Pařilová, Kateřina
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Hlavním tématem této bakalářské práce je laboratorní kontrola vstupních surovin pro výrobu piva, mezioperační kontrola a kontrola finálního produktu. V teoretické části jsou shrnuty dané kontrolní postupy, které jsou důležité pro získání kvalitního výrobku. Experimentální část této práce byla provedena v laboratoři středně velkého pivovaru v České republice. Tento pivovar produkuje ročně přibližně 300 000 hl piva, které je vařeno klasickou technologií. V laboratoři byla provedena kontrola mladiny i finálního produktu. Při mezioperační kontrole byla stanovena hodnota extraktu a pH u mladiny. U finálního výrobku byla stanovena čirost, barva, pH, stupňovitost, extrakt zdánlivý i skutečný, obsah alkoholu, stupeň skutečného i zdánlivého prokvašení a obsah hořkých látek.
 
This bachelor thesis is aimed on laboratory monitoring of raw materials for beer production, in-process monitoring and final product control. Theoretical part deals with variety of procedures needed to produce a quality final product. Practical part of thesis was done in a laboratory of a medium sized brewery in the Czech republic. The production of formentioned brewery is 300, 000 hectolitres of traditionally brewed beer per year. The quality control of wort and final product was done. In – process control was done to obtain the extract value and pH of wort. The clarity, color, pH, gravity, and the both apperental and real alcohol content, the degree of attenuation of apperental and real content of bitter substances was determined in final product.
 
Keywords
pivo, senzorická kontrola piva, mikrobiologická kontrola piva, mladina, čirost piva, barva piva, extrakt piva, pH, hořké látky, beer, sensory examination of beer, microbiological kontrol of beer, wort, beer purity, color of beer, beer extract, pH, bitter
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Zdeněk Friedl, CSc. (člen) doc. Ing. Jolana Karovičová, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen)
Date of defence
2011-06-21
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Potáček: Co znázorňuje graf "Obsah hořkých látek" ? Byla měřena kyselost piv ? doc. Márová: O jaký typ piva se jedná ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/16211
Source
KLINKOVÁ, L. Laboratorní kontrola piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Collections
  • 2011 [111]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV