Materiály na bázi uhlíku a jejich využití

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá materiály na bázi uhlíku. Nejprve je uveden přehled jeho alotropických modifikací, včetně nově objevených forem, podmínky jejich existence a také jejich základní vlastnosti. Dále je v krátkosti rozebráno získávání uhlíkových materiálů. V následujících kapitolách jsou jednotlivé formy uhlíku rozděleny a probírány podrobněji vzhledem k technologii jejich výroby a následnému použití. Samostatné kapitoly jsou věnovány syntetickému uhlíku a grafitu, uhlíkovým vláknům a kompozitům s uhlíkovými vlákny. Detailně je probírána výroba syntetického uhlíku a grafitu, včetně výchozích surovin, ale také jejich použití, v nejrůznějších oblastech lidské činnosti. V další části, věnované uhlíkovým vláknům, je zpracována technologie jejich výroby v závislosti na použitém prekurzoru, včetně povrchové úpravy, ale také použití surových uhlíkových vláken. Poslední část je věnována kompozitům s uhlíkovými vlákny. V úvodu jsou probrány možnosti rozmístění vláken v matrici a dále je popsána technologie výroby, vlastnosti a použití jednotlivých kompozit v závislosti na materiálu matrice.
The proposed bachelor thesis deals with carbon based materials. First of all, an overview of its allotropic modifications including newly discovered forms, conditions of their existence and also their basic properties is shown. Further the extraction of carbon materials is briefly introduced. In the next chapters, forms of carbon are classified and particularly described individually with respect to manufacturing technologies and further applications. Individual chapters are dedicated to synthetic carbon and graphite, carbon fibers and carbon fiber reinforced composites. Manufacturing processes of synthetic carbon and graphite, involving possible precursors, are described in detail together with their use in various engineering applications. The following part is dedicated to carbon fibers, in particular to the manufacturing process based on the precursor used including surface treatment and sizing. Additionally the use of virgin carbon fibers is also described. The last part is focused on carbon fiber reinforced composites. Firstly possible distributions of carbon fibers in a matrix are described. Then the technology of manufacturing, properties and use of single composites according to the matrix material are expounded.
Description
Citation
HRAZDÍRA, M. Materiály na bázi uhlíku a jejich využití [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Bohumil Pacal, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Stránský, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Věchet, CSc. (člen) prof. Ing. Martin Trunec, Dr. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Karel Obrtlík, CSc. (člen) Ing. Hynek Hadraba, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO