Stabilita karbidů a nitridů železa, kobaltu a niklu z prvních principů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je věnována stabilitě krystalové struktury karbidů a nitridů kobaltu a niklu a přímo strukturám o složení NiC a CoN. Stabilitou se rozumí v tomto případě nejnižší energetický stav, ve kterém se krystal nachází. Využitím programu ABINIT získáme numerické výsledky elektronových struktur pro predikci stability vybraných struktur. Všechny struktury jsou odvozeny od experimentálních pozorování. Celková energie a elektronová struktura jsou počítány pseudopotenciálovou metodou zahrnutou programem ABINIT. Ve výsledku jsem se dopracoval ke struktuře pro NiC a CoN stejným a to kubické plošně středěné, blejna zinkového.
The present hesis is devoted to crystal structure stability of cobalt and nickel carbides and nitrides and exactly structures NiC and CoN. In this case we understand this structure as lowest energetic status which the crystals are in. Using computational program ABINIT we get numerical solutions of electronic structers to predicate staility of chosen structures. All structures are compared with experimental observation. The total energies and the electronic structures are calculated by means of pseudopotencial method implemented in ABINIT. As a solution of my observation consider I the structures of the zincblende for both solids NiC and CoN, thus face centered cubic structure.
Description
Citation
SVATOŇ, J. Stabilita karbidů a nitridů železa, kobaltu a niklu z prvních principů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Jan Franců, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jiří Karásek, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Bohumil Maroš, CSc. (člen) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Libor Čermák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2010-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO