Model plošného rozložení optické intenzity ve svazku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce bylo nejdříve seznámení se s popisem optického svazku, šířícího se volným prostorem a s jeho základními parametry a charakteristikami. V teoretické části této práce byly vytvořeny programy, které zobrazují modely svazků. Tyto modely na základě daných parametrů znázorňují plošné rozložení optické intenzity v průřezu daných svazků. Jedná se o model zobrazení svazku v grafu rozměru 2D, dále model zobrazení svazku v grafu rozměru 3D a model zobrazení svazku v grafu rozměru 3D s možností zadání úhlu natočení stopy svazku. K tomuto účelu jsem použil program Matlab verze R2007a. V experimentální části této práce byl sestaven měřicí řetězec a změřena byla optická intenzita vybraných optických vláken. V měřicím řetězci jsem použil laser Promax Prolite 80, optický zdroj LED Promax Prolite 81, dále měřič optického výkonu Exfo 67A, kolimátor Thorlabs F810FC-1550 a optická vlákna různých parametrů. Ze změřených hodnot pro jednotlivá optická vlákna byly sestrojeny grafy zobrazující rozložení optické intenzity a tyto grafy byly porovnány s teoretickým počítačovým modelem vytvořeným v předchozí části této práce.
The aim of the thesis is first to describe the light beam spreading through free space and its characteristics. The theoretical part of the thesis developed programs that display models of beams. Given the parameters, theses models depict areal dispersion of optical intensity in the cross-section of beams. More specifically, I developed both a 2-dimensional and 3-dimensional model of beam depiction and a 3-dimensional model with variable angle of rotation of the beam trace. For this purpose I used the software Matlab R2007a. In the experimental part of the thesis I assembled a measurement chain and measured optical intensity of selected optical fibre. The measurement chain included laser Promax Prolite 80, optical source LED Promax Prolite 81, optic power meter Exfo 67A, collimator Thorlabs F810FC-1550 and optical fibres with various characteristics. The measured values were used to plot graphs depicting aerial dispersion of optical intensity and these graphs were compared with the theoretical computer model developed in the theoretical part of the thesis.
Description
Citation
WINTR, A. Model plošného rozložení optické intenzity ve svazku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Otakar Wilfert, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (člen) doc. Ing. Martin Slanina, Ph.D. (člen) Ing. Václav Michálek, CSc. (člen) Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D. (člen) Ing. Milan Motl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO