Multifunkční elektronicky nastavitelné filtry KHN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci jsou řešeny a prezentovány některé typy KHN filtrů s různými aktivními prvky v proudovém, napěťovém i smíšeném módu. Velká pozornost je věnována použití tzv. diamantového tranzistoru, který v těchto obvodech může představovat různé funkční bloky (zesilovač se zpětnou proudovou vazbou, traskonduktanční zesilovač a proudový konvejor). Pozornost je také upřena na možnosti ladění filtru, která spočívá ve změně jeho charakteristické frekvence a činitele jakosti a to nezávisle na sobě. Ladění je zde řešeno pomocí elektronicky laditelných aktivních bloků, jako jsou napětím řízené operační zesilovače nebo analogové násobičky. Také je nastavitelnost realizována pomocí laditelných pasivních prvků (potenciometry). Obvody jsou testovány pomocí simulací v programu PSpice. Simulace jsou provedeny s profesionálními makromodely, například s modelem OPA860 nebo VCA610 (Texas Instruments). Jsou zde uvedeny výsledky citlivostní a toleranční analýzy, které byli provedeny s modely třetí úrovně. Řešena je také optimalizace parametrů laditelných filtrů. Vlastnosti filtru pracujícím v napěťovém módu byli ověřeny měřením.
In the bachelor thesis some types of KHN filters are analyzed and presented. Filters contain various active elements and they works in the current, voltage and hybrid mode. Great attention is paid to the so-called diamond transistor, which may represent different functional blocks (amplifier with current feedback link, transconductance amplifier and current conveyor) in these circuits. Attention is also paid to the possibility of tuning the filter, which consists in changing the characteristic frequency and quality factor independently. Tuning is achieved by using electronically tuneable active blocks such as voltage controlled operational amplifiers or analogue multipliers. Adjustability is also realized by tuneable passive components (potentiometers). Circuits are tested using the simulation program PSpice. Simulations are performed with professional macromodels, such as model OPA860 or VCA610 (Texas Instruments). In the thesis are results for sensitivity and tolerance analysis, which were gotten with third-level models. The optimization is also resolve for parameters of tuneable filters. The characteristics of the filter operating in voltage mode were verified by measurement.
Description
Citation
HARSA, J. Multifunkční elektronicky nastavitelné filtry KHN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Jiří Konečný, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Prof. Kasal: V čem spočívá multifunkčnost filtrů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO