Nekonvenční způsoby dělení materiálů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářský projekt obsahuje literární studii o nekonvenčních způsobech dělení materiálu. Práce je zaměřena na technologie dělení materiálu vodním parskem, plazmou, laserem, ultrazvukem a svazkem elektronů. Metody jsou zpracované z hlediska fyzikálního principu a použití v průmyslu. Jsou zde uvedena technologická zařízení pro jednotlivé metody, včetně zhodnocení jejich parametrů. V práci je vypracováno srovnání všech metod z hlediska produktivity a kvality zpracování materiálu, posouzení jejich výhod, nevýhod a vhodnosti pro malo- nebo velkosériovou výrobu.
The bachelor thesis contents literary study of a unconventional methods of material cutting. Work is focused on cutting technology of a water jet, plasma, laser, ultrasound and electron beam. Each method is explained in terms of physical principle and application in industry. Also, there is the technological equipment for the various methods, including evaluation of their parameters. The work is also a comparison of all methods in terms of productivity and material processing quality, assessment their advantages and disadvantages, and suitability for small- or large volume production.
Description
Citation
RUSZ, R. Nekonvenční způsoby dělení materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Rumíšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Bohumil Jedovnický, CSc. (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-21
Defence
Student seznámil komisi s obsahem své bakalářské práce. uvedl přehled nekonvenčních způsobů dělení materiálu. Především laserem ultrazvukem a paprskem elektronů. Dopady na životní prostředí. Tavné a sublimační metody.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO