Statistická analýza ROC křivek

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
ROC křivka (z anglického Receiver Operating Characteristic curve) je zobrazení dvou různých distribučních funkcí F0 a F1, kde na osy se vynáší hodnoty 1-F0(c) a 1-F1(c). Parametr c je reálné číslo. Takto sestrojená křivka se v poslední době často využívá k posouzení kvality diskriminačního pravidla pro zařazení objektu do jedné ze dvou tříd. Jako kritérium pak slouží velikost plochy pod ROC křivkou. V reálných úlohách se pak uplatňují metody bodových a intervalových odhadů ROC křivek a testování statistických hypotéz o ROC křivkách.
The ROC (Receiver Operating Characteristic) curve is a projection of two different cumulative distribution functions F0 and F1. On axis are values 1-F0(c) and 1-F1(c). The c-parameter is a real number. This curve is useful to check quality of discriminant rule which classify an object to one of two classes. The criterion is a size of an area under the curve. To solve real problems we use point and interval estimation of ROC curves and statistical hypothesis tests about ROC curves.
Description
Citation
KUTÁLEK, D. Statistická analýza ROC křivek [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Matematické inženýrství
Comittee
prof. RNDr. Ivana Horová, CSc. (předseda) prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Miroslav Kureš, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. PaedDr. Dalibor Martišek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-23
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO