Příprava a charakterizace směsných materiálů na bázi huminových kyselin a komerčních sorbentů vody

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnost využití hydrogelových forem směsných materiálů na bázi huminových kyselin a komerčních sorbetů vody. Na základě literární rešerše byly v experimentální části otestovány metody inkorporace huminových kyselin do komerčních sorbetů vody za různých podmínek a následně byly zkoumány jejich vlastnosti. Při jejich charakterizaci byla hlavní pozornost věnována stanovení obsahu vody a botnacích charakteristik. Příprava směsných materiálů byla směřována k využití jejich sorpčních schopností a možnosti řízeného uvolňování HK v zemědělství.
This bachelor’s thesis discusses an applicability of hydrogel forms-based composite materials of humic acids and commercial water sorbent. According to the literature review, methods of incorporation of humic acids into commercial sorbents of water under various conditions and the resulting materials were subsequently characterized. In the characterization, major attention was paid to the determination of the water content and the swelling characteristics. Preparation of the composite materials was directed to use their sorption abilities and ability to control the release of humic substances in agriculture.
Description
Citation
NOVÁČKOVÁ, T. Příprava a charakterizace směsných materiálů na bázi huminových kyselin a komerčních sorbentů vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-21
Defence
Klučáková – Mohlo při bobtnání docházet k rozpouštění připravených materiálů? Prchal – Proč byl pro regulaci iontové síly použit NaCl, který je v zemědělství nežádoucí? Taraba – Co je ZEBA? Veselý – Co je „stupeň nasycení absorbcí“, jak byla hodnocena „savost vody“? Co způsobuje záporné bobtnání vzorků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO