Aplikace PVD povlaků pro čelní frézování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na aplikaci PVD povlaků pro čelní frézování. V teoretické části je postupně popsáno rozdělení povlakovacích metod se zaměřením na metodu PVD. Dále je popsána úprava nástrojů před povlakováním a vlastnosti povlaků. V experimentální části je popsán obráběcí stroj, nástroj a obráběný materiál. Cílem experimentu bylo srovnání povlakovaných VBD s nepovlakovanými. Z experimentu je patrné, že použití PVD povlaků na nástrojích vede ke snížení řezných sil a ke zvýšení životnosti nástroje.
Diploma thesis is focused on the application of PVD coatings for face milling. The theoretical part, systematically, deals with the division of coating methods. PVD method is stressed here. Treatment of material before coating is described as well. The machine, the machine tool and cutting material is described in the experimental section. The aim of the work was comparison of coating exchangeable cutting tips (VBD) to uncoated ones. Based on experiment, it is clear that the use of PVD coatings resulted in reduction of cutting powers and lifetime was increased.
Description
Citation
JAROŠ, A. Aplikace PVD povlaků pro čelní frézování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) prof. Ing. Ivan Baránek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (člen) doc. PhDr. Martina Rašticová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Meluzín, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Maixner (člen)
Date of acceptance
2010-06-25
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl dotazy vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly položeny ještě následující dotazy: Jak byste přenesl výsledky svojí práce do praxe? Jak byste přesvědčil manažera, že se vyplatí kupovat dražsí povlakované nástroje? Z čeho se skládají náklady na výrobu součásti z hlediska stroje? Nakreslete závislost řezné rychlosti na nákladech. Jaký je vztah mezi řeznými silami a opotřebením? Jaký byl podkladový slinutý karbid u vámi používaných VBD? Diplomant zodpověděl dotazy všech členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO