Snímání EEG a jeho hodnocení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce obsahuje přehled anatomie a fyziologie nervového systému, dále pak popis spontánní EEG aktivity a evokovaných potenciálů. Zmíněny jsou i vlastnosti fotostimulátoru a elektrod včetně jejich umístění na hlavě pacienta. Je popsán i průběh vyšetření a vlastnosti EEG přístroje. V praktické části jsou rozebrány nasnímané signály skupiny 15 subjektů s rušením a využitím biologické zpětné vazby. Je zobrazena elektrická aktivita mozku pomocí časových průběhů signálu, rozložení elektrických potenciálů na povrchu hlavy pro vybraný časový okamžik a je provedena spektrální (numerická) analýza snímaného signálu ve standardizovaných frekvenčních pásmech. Závěr patří doporučením pro snímání EEG signálu.
This bachelor´s thesis contains an overview of anatomy and physiology of the nervous system, followed by a description of spontaneous EEG activity and evoked potentials. Properties are discussed photostimulator and electrodes including their location on the patient's head. It also describes the course of examination and EEG characteristics. In the practical part are analyzed detected signals of 15 subjects with disturbance and using biofeedback. It is shown brain electrical activity in time, the distribution of electrical potentials on the scalp for a selected point in time and is performed spectral (numerical) analysis of the scanned signal in standardized frequency bands. Conclusions include recommendations for recording EEG signals.
Description
Citation
STŘIHAVKOVÁ, E. Snímání EEG a jeho hodnocení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Vladan Bernard, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-14
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. doc. Kozumplík položil otázku: jak se zjišťuje stacionarita signálu EEG. Ing. Jiřík položil otázku: jaký matematický aparát se používá v automatické spektrální analýze programem ALIEN? Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO