Podpora výuky biometrických přístupových systémů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce obecně popisuje činnost biometrických přístupových systémů a shrnuje problémy s jejich uplatněním v praxi. Ukazuje také na bezpečnostní rizika těchto systémů. Definuje základní pojmy, se kterými se v této oblasti setkáváme, popisuje druhy chyb a možnosti jejich zobrazení. Stručně je nastíněn problém standardizace v tomto odvětví. Část práce je věnována popisu biometrické vlastnosti otisků prstů. Jsou zde naznačeny základní principy, kterých je v biometrických systémech využíváno. Je zde vysvětleno, z jakých anatomických principů vycházejí a jak je dále pracováno s digitálním obrazem otisku. Další část je věnována popisu konkrétního biometrického přístupového systému V-Station od výrobce Bioscrypt. Vedle obecného popisu se zaměřuji na vysvětlení principu činnosti senzoru a algoritmu pro porovnávání otisků. Na tuto část navazuje bezpečnostní analýza zadaného systému. Zde se zaměřuji na slabé stránky systému a popisuje případné útoky na tento systém. V poslední části práce jsem navrhnul laboratorní úlohu realizovanou na zadaném systému. Tu jsem rozložil do několika úkolů tak, aby se studenti seznámili s činností přístroje a přiloženým softwarem. Zároveň zde dávám prostor pro interakci s vyučujícím a samostatné zamyšlení. Text jsem doplnil řadou obrázků pro názornější vysvětlení a lepší pochopení dané problematiky.
This thesis describes general function of biometric access systems and summarizes problems of their practical use. It also shows security risks of these systems. It defines basic terms, which are used in this area, describes kinds of errors and their representation. One part of this thesis deals with biometric method of fingerprints recognition. It explains fingerprints’ atomic basics, basic principles and processing of digital fingerprint image. Next part describes concrete biometric access system V-Station by Bioscrypt Inc. Besides basic description it focuses on technology of biometric sensor and algorithm, essential parts of biometric system. The thesis continues with security analysis of this concrete system. In this part I target on weak points of the system and I design possible attack on the system. In the last part of my thesis I designed laboratory exercise, which is supposed to be realized by student. It is composed it by several tasks to let students understand working with the system and attached software. At the same time, they have opportunity to think about system by themselves a make their own opinion about possibilities of the system. There are many pictures in this thesis to make term clear and to better understanding of problems of biometric security systems.
Description
Citation
NAVRÁTIL, P. Podpora výuky biometrických přístupových systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Filip Janovič (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Podiskutujte možnosti využití pulsního oxymetru pro detekci lidského pulsu. Pomocí kterého materiálu lze dosáhnout úspěch při autentizaci umělým otiskem prstu? Jaké opatření navrhujete proti jednotlivým Vámi popsaným útokům? Student zodpověděl veškeré dotazy oponenta i členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO