Speciální asynchronní motor jako zdroj elektrické energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této práci je popsán princip funkce asynchronního stroje jak v motorickém, tak i v generátorickém režimu. Podrobněji se tato práce zabývá využitím speciálního asynchronního stroje jako generátoru elektrické energie pracující do samostatné zátěže. V práci je popsán návrh budící kapacity nutné ke správné funkci asynchronního generátoru. V závěru práce je provedeno vyhodnocení měření na konkrétním asynchronním stroji s různou velikostí budicí kapacity a způsobem zapojení svorkovnice.
This work deals with description of an induction machine principles for both of motor and generator operations. Then is been described a special kind of an induction generator working into an isolated system. The construction of an induction generator was designed with two stator winding connection due to possibility of the variable number of pole pairs. Also there is an excitation capacity design for self-excitation. Last part of this work contains the measurement of an induction generator with different values of excitation capacity and both terminal clamps connection.
Description
Citation
DUŠEK, J. Speciální asynchronní motor jako zdroj elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Vávra, CSc. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) Ing. Vladimír Vaněk, CSc. (člen) Ing. Jaromír Vrba, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student v prezentaci představil základní principy práce asynchronního motoru jako zdroje elektrické energie. Uvedl postup a výsledky měření na reálném stroji. Dotazy komise se soustředily na problematiku zapojování vinutí AM a provoz takovéhoto zdroje energie v síti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO