Aplikace pro monitorování a kontrolu zabezpečení rozsáhlých počítačových sítí LAN a WAN

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Počítačové sítě se v současnosti používají mnohem více než před dvaceti lety. Počítače jsou využívány nejčastěji jako pro prostředek pro komunikaci, zábavu a skladování dat. Informace jsou dnes často uloženy pouze v elektronické podobě a proto je velice důležité jejich bezpečné skladování. Cílem této diplomové práce je popsat problematiku zabezpečení počítačových sítí. První část práce je věnovaná popisu zabezpečení počítačové sítě a jeho kontrolování. Jsou zde diskutovány postupy, které se v praxi používají při kontrole zabezpečení i útocích na síť. Úvodní část popisuje možnosti skenování a filtrování dat v síti na jednotlivých vrstvách síťového modelu TCP/IP. Druhá část prezentuje jednotlivé druhy proxy spolu s jejich výhodami a nevýhodami. Dále je popsán Network Address Translation (NAT), který je jedním ze způsobů jak ochránit vnitřní síť a navíc efektivně nakládat s IP adresami. Na závěr této kapitoly je uveden stručný popis IPSec, VPN a základní typy útoků na počítačovou síť. V druhé kapitole je uveden popis skriptů v programovacím jazyku Perl, které kontrolují některé oblasti zabezpečení počítačové sítě. Účelem skriptů není kontrolovat kompletní zabezpečení počítačové sítě, ale jsou navrženy tak, aby vyhověly aktuálním požadavkům IBM Global Services Delivery Centrum Brno. První ze skriptů skenuje spuštěné aplikace na síťových zařízeních. Jeho účelem je detekovat běh nepotřebných nebo neaktualizovaných aplikací. Druhý skript zjišťuje správnost konfigurace Cisco směrovačů s ohledem na předem definovaný seznam pravidel. Třetí ze skriptů načítá nastavení Nokia firewallu, který je na rozhraní vnitřní a vnější sítě IBM, a zjišťuje, zda je jeho konfigurace bezpečná. Výstupem prvních dvou skriptů je přehledný HTML dokument, poslední skript vypisuje všechny důležitá data na příkazové řádce. V poslední části práce jsou uvedeny rady při konfiguraci Cisco síťových zařízení. Je zde uveden seznam bezpečnostních doporučení, která mohou být použita např. při konfiguraci směrovačů. Součástí přílohy jsou dvě laboratorní úlohy, ve kterých mají studenti příležitost k seznámení s programy a postupy, které jsou používány v praxi IT odborníky pro kontrolu slabých míst jejich sítí.
Computer networks are used in much wider extent than 20 years ago. People use the computer mainly for communication, entertainment and data storage. Information is often stored only in electronic devices and that is why the security of the data is so important. The objective of my thesis is to describe network security problems and their solutions. First chapter deals with the network security, security checks and attacks. It describes procedures used in practise. First part deals with traffic scanning and filtering at various layers of the TCP/IP model. Second part presents the types of proxy and its pros and cons. Network Address Translation (NAT) is a favourite technique of managing IP addresses of inside and outside network which helps to improve the security and lower the costs paid for IP addresses. NAT description, IPSec, VPN and basic attacks are described in this section. The second chapter of the thesis presents set of Perl scripts for network security checking. The purpose of the project is not to check the whole network security. It is designed for contemporary needs of IBM Global Services Delivery Centrum Brno. The first script checks running applications on target object. The aim is to detect services that are not necessary to run or that are not updated. The second one checks the security of the Cisco device configuration. There is a list of rules that has to be kept. The third script inspects the Nokia firewall configuration which is on the border of IBM network. If some of the rule is broken, it shows the command that has to be proceeded at the particular device. The output of the first and the second script is an HTML file. The third script uses the command line for the final report. The last part of this chapter gives advice to configure Cisco devices. It is a list of security recommendations that can be used by configuring e.g. routers. The appendix presents two laboratory exercises. The aim is to give students an opportunity to learn something about programs and technologies which are used in practise by IT experts to check the weaknesses of their networks.
Description
Citation
MALOUŠEK, Z. Aplikace pro monitorování a kontrolu zabezpečení rozsáhlých počítačových sítí LAN a WAN [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (člen) Ing. Tomáš Zeman, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (člen) Ing. Anna Kubánková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Kouřil (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2008-06-10
Defence
Znáte systém Network Access Control vyvinutý společností CISCO?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO