Tvorba a analýza parametrických modelů elektrických strojů v CAD systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je popsat a na praktických příkladech demonstrovat možnosti počítačové podpory konstruktérské činnosti. První část obsahuje popis programu Autodesk Inventor, což je jeden z nejvýznamnějších moderních parametrických CAD systémů. Rozebrány jsou základní funkce pro tvorbu modelů, výkresové dokumentace a analýzu návrhu. Druhá část je zaměřena na demonstraci možností programu Ansys Workbench, což je významný systém pro podporu řešení inženýrských problémů pomocí metody konečných prvků. Je zde uveden základní popis dané metody a programu a jeho aplikace při řešení elektromagnetického pole asynchronního motoru. Součástí této části je také základní popis konstrukce jednofázového asynchronního motoru. Úkolem poslední části je tvorba animované prezentace modelu asynchronního motoru s vnějším rotorem v modulu Inventor studio.
Aim of this bachelor’s thesis is to demonstrate facilities of computer aided design on practical tasks. First part contains description of Autodesk Inventor, which is one of the most important modern parametric CAD systems. There is described the basics of modeling, drawing creating and analysis of design. Second part is oriented on demonstration of capabilities of Ansys Workbench, which is important system for solution of engineering problems by the finite element method. Also there is description of user interface of Ansys, analysis of electromagnetic field in asynchronous motor and description of one phase asynchronous motor. Task of last part is to create animated presentation of asynchronous motor with outer rotor in Inventor studio.
Description
Citation
CHMELÍČEK, P. Tvorba a analýza parametrických modelů elektrických strojů v CAD systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Vítězslav Hájek, CSc. (předseda) Jan Krejčí (místopředseda) doc. Ing. Josef Koláčný, CSc. (člen) doc. Dr. Ing. Hana Kuchyňková (člen) Ing. Jaromír Vaněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-16
Defence
Student obhajoval svoji práci na téma "Tvorba a analýza parametrických modelů elektrických strojů v CAD systémech". V průběhu prezentace se student věnoval popisu programu Autodesk Inventor a popisu možností elektromagnetických výpočtů v programu Ansys Workbench. Po obhajobě student odpověděl kvalifikovaně na otázky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO