Využití záření emitovaného z lokálních oblastí PN přechodu pro diagnostiku solárních článků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Je-li PN přechod závěrně polarizován a oblast přechodu obsahuje lokální defekty, může v těchto oblastech dojít ke vzniku lokálních lavinových průrazů. Ty se objevují obvykle při dostatečně velkých závěrných napětích, ale nižších, než je napětí nutné pro lavinový výboj v celé nedefektní oblasti přechodu. Tyto výboje jsou často doprovázeny emisí záření, které nese informaci o procesech probíhajících v dané oblasti. Cílem práce je rozebrat a navrhnout metodické možnosti pro využití záření pro diagnostiku solárních článků.
The microplasma discharges in the PN junction local defect micro-regions are as a rule, accompanied by the emission of light. This radiation from solar cell PN junctions was measured by means of a optical fibre connected to the optical input of a photomultiplier. By inching the fibre by means of computercontrolled X-Y plotter above the cell surface a 2-D image of the irradiation local regions has been created. It is seen that a cell of a superficial area of 100 square cm contains a large number of defects, which depends on applied reverse voltage. This method can be a convenient tool for study and diagnostics of optoelectronic devices.
Description
Citation
KRČÁL, O. Využití záření emitovaného z lokálních oblastí PN přechodu pro diagnostiku solárních článků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Ing. Rastislav Róka, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen) Ing. Filip Janovič (člen)
Date of acceptance
2008-06-11
Defence
Je zajištěno, aby optické vlákno pohybující se nad zkoumaným solárním článkem bylo vždy kolmo a mělo neměnnou vzdálenost od povrchu článku? Pokud ne, jak tyto aspekty ovlivní rozlišovací schopnost měřícího systému? Vybraný fotonásobič je velmi citlivý přístroj. Zajímalo by mě, zda intenzita osvětlení vně měřícího boxu může ovlivnit výsledky měření? Pokud ano, jak byla zabezpečena správná interpretace dat? Student správně odpověděl na obě otázky položené oponentem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO