Pivovar ve městě, město v pivovaru - architektonicko urbanistická studie přestavby znojemského pivovaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Řešené území se nachází v historické části města Znojmo, na místě bývalého hradu. Svou nezaměnitelnou polohou významně doplňuje nejen městskou zástavbu, ale tvoří nedílnou součást panorama města. Nachází se zde jedna z nevýznamnějších památek v republice, rotunda svaté Kateřiny (ročně ji navštíví až 20000 turistů) a bývalý pivovar Hostan. Ten zde ukončil provoz a město odkoupilo pozemky i s budovami. Nyní řeší otázku, co s místem a kde vzít prostředky na jeho kultivaci.Hlavní myšlenkou je rozšířit městskou zástavbu a její strukturu do areálu pivovaru. Prostorová koncepce je založena na pěší ulici směřující od vstupu z města k rotundě, lemována městskými domy a objekty s obchůdky, bydlením a službami. Snahou je zachovat stávající uliční stopu pivovaru jako součást vývoje a vytvářet prostranství typické pro město Znojmo. Jižní cesta by zůstala v původním stavu, sloužila by nadále jako vyhlídková trasa plynule přecházející do prostranství kolem rotundy, doplněná pouze o letní posezení nabízející poklidný výhled do okolí. Kolem rotundy vznikne upravená parková plocha sloužící k odpočinku a nabízející krásné výhledy do okolí. Díky uzavřenosti náměstíčka a jejím situování se tak rotunda stává dominantou prostoru. Severní cesta by byla propojena s areálem pomoci schodiště z vyhlídkové terasy. Mohla by se tak stát hodnotným prostorem, který by sloužil k pobytu a odpočinku. Důležité je s přísunem nových služeb také vyřešit parkování, které bude umístěno v parkovacím domě. Jsou zde navrženy parkovací zakladače, které minimalizují prostorové nároky a s tím spojené i finance na realizaci. Díky tomu bude zajištěna potřebná kapacita parkovacích míst, aniž by to ovlivnilo negativním způsobem uliční prostory. Panorama města bude oživeno drobnou zástavbou začleňující se do okolní s oživením jeho původní dominanty – věže. Ta bude součástí bývalého severním dvoru, který bude využíván jako parková plocha určená pro sport a rekreaci. Věž by sloužila k vyhlídce, nahoře s hvězdárnou nabízející vyhlídku do okolí přes den a večer pohled na noční oblohu. Náměstí bude uzavřeno parkovacím domem, který tak bude kompozičně uzavírat ulici Přemyslovců. Veškeré potřebné technické sítě budou vedeny v ulici Hradní.
The solved site is located in the historic town of Znojmo, on the site of the former castle. Its unique position not only adds significant urban areas, but are an integral part of the city skyline. There is one of the most important monuments in the country, Rotunda of St. Catherine (annually visited by tourists to 20000) and former brewery Hostan. The operation ended here and the city bought the land with buildings. There is now the question of what to do with the place and where to get funds for its cultivation. The main idea is to expand the urban areas and the structure of the brewery premises. The spatial concept is based on a pedestrian street leading from the entry of the city to the rotunda, lined with town houses and buildings with shops, housing and services. The aim is to maintain the existing street brewery trail as part of the development and create space for a typical town of Znojmo. South route would remain in its original state, would continue to serve as a lookout trail flowing into the area around the rotunda, accompanied only by peaceful summer terrace offering views of the surrounding area. Around the rotunda is created a cultivated park area used for recreation and offering beautiful views of the surrounding area. Thanks to the closed square and the location of the rotunda it becomes the dominant area. Northern route would be connected with the area by the stairs from the panoramic terrace. It could thus become a valuable space that would serve to stay and rest. It is important to the influx of new services also solve the parking, which will be located in the parking house. There are parking stacker designed to minimize space requirements. This will ensure the required parking space without negatively affecting the street spaces. Panorama of small buildings will be revived by integrating with the surrounding with the recovery of its original landmark - the tower. It will be part of the former Northern Justice, which will be used as a park area designated for sport and recreation. The tower would serve the prospect of an observatory on top of offering the prospect of the surrounding area during the day and evening look at the night sky. The square will be closed by parking house, which will conclude the street Přemyslovců composition. All necessary utilities will be held in Castle Street.
Description
Citation
PONČÍK, M. Pivovar ve městě, město v pivovaru - architektonicko urbanistická studie přestavby znojemského pivovaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc.Ing.arch. Juraj Koban (předseda) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. František Šmédek (člen)
Date of acceptance
2012-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO