Modelování a chování složených soustav ve střídavém elektrickém poli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá modelováním průběhů dielektrických veličin a směsných vztahů pro řešení vlastností složených soustav v závislosti na frekvenci. V teoretické části je objasněna fyzikální podstata polarizačních mechanismů a vliv na permitivitu při měnící se teplotě a frekvenci. Jsou popsány děje uvnitř složené soustavy nacházející se v elektrickém poli, je vytvořen přehled směsných vztahů a způsoby jejich odvozování. Praktickou částí práce je program pro využití při výuce umožňující modelovat závislost dielektrických veličin na frekvenci a Coleho-Coleho kruhový diagram. U směsí umožňuje modelovat frekvenční průběhy relativní permitivity podle Maxwellova, Böttcherova a Lichteneckerova směsného vztahu.
This work deals with modeling of progression of dielectric variables and mixture formulas for solution of properties of composite materials in dependency on frequency. Theoretical part of the work explains physical principles of polarisation mechanisms and influence on dielectric constant with changing temperature and frequency. In theoretical part processes inside the composite material, which is in electrical field are described. The work contains summary of mixture formulas and methods of their derivation. Program for use in education is a part of the work. It allows modelling of progression of dielectric variables in dependency on frequency and Cole-Cole circle diagram. In mixtures it allows modelling of frequency dependencies of dielectric constant in accordance to Maxwell's, Bőttcher's and Lichtenecker's mixture formulas.
Description
Citation
MATOUŠEK, J. Modelování a chování složených soustav ve střídavém elektrickém poli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Hulényi, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Špinka (člen)
Date of acceptance
2010-06-08
Defence
Student Bc. Jiří Matoušek seznámil komisi se svoji diplomovou prací na téma: Modelování a chování složených soustav ve střídavém elektrickém poli. Odpověděl na otázky oponenta - 1) V rámci modelování směsných vztahů je možné vybrat podíl jednotlivých složek. Jedná se o hmotnostní nebo objemové podíly? Proč není doplněno legendou v programu o co se jedná a je tam pouze posuvník? Doporučuji doplnit do programu. 2) Program obsahuje i databázi vybraných materiálů včetně hodnot všech parametrů (statické, optické permitivity, relaxační doby a koeficientů alfa i beta). Odkud resp. jak jste tyto hodnoty získal? Dále proběhla krátká rozprava k tématu diplomové práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO