Bydlení v soudobém městě - architektonicko urbanistická studie využití Kohnovy cihelny v Brně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Úkolem je podrobněji zpracovat vybranou část urbanistického návrhu a na toto místo navrhnout soubor obytných domů. Vzhledem k umístění, charakteru okolí a s ohledem na aktuální potřeby obyvatel jsem se zaměřila na sociální bydlení. Vybraným místem pro zpracování architektonické studie je nejvýchodnější část urbanistického řešení, protože přímo navazuje na již urbanizované území a lze jej vystavět v první etapě bez ohledu na další realizaci dle urban. návrhu. Namísto samostatně stojících domů je navržen blok bez přerušení a četných průchodů, hmota domů je jednoduchá kompaktní s ohledem na mohutné panelové domy v sousedství a na koncepci ekonomicky dostupného sociálního bydlení. Hlavní přístup je od ulice Vídeňská přes ulici Celní, při rozvoji další zástavby se dle urbanistického návrhu uvažuje o propojení od ulice Vinohrady a následně i dopravní spojkou s ulicí Jihlavská. Domy jsou navzájem nezávislé, s vlastními vjezdy, vchody a příslušenstvím. Výškové rozdíly pozemku jsou využity pro podzemní parkování, čímž je umožněno volné venkovní plochy určit k rekreaci obyvatel především ve společném prostoru - vnitřním dvoře. Většina bytů splňuje požadavky na zmiňované dotace (jsou přidělovány pro konkrétní byt) Ministerstva pro místní rozvoj či Státního fondu rozvoje bydlení.
My dissertation's target is detailed processing of selected place of urban project and planning complex of apartment building. My project is directed at social housing given position, surroundings' character and inhabitant's current necessaries. Selected place is the eastest part of urban project because of it's connecting with urbanized compact city and there is a possibility to build it in the first phase without respect to next realization according to urban project. There is designed a block of three buildings instead of a few separate buildings, the mass is simple and compact considering huge concrete high-rise block stand nearby and considering economical accessible social housing conception. The mail access is from Vídeňská street over Celní street, during building further housing development there is planned connecting with Vinohrady street and Jihlavská street. All houses are independent with having their own entry and accessories. Altitude differences of terrain are utilized for undergroung parking to enable using exterior place for inhabitants relaxation in the inner yard. Majority of flats meet the requirements to gain grant from Ministry of regional development or State fund of housing development.
Description
Citation
DVOŘÁKOVÁ, K. Bydlení v soudobém městě - architektonicko urbanistická studie využití Kohnovy cihelny v Brně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc.Ing.arch. Juraj Koban (předseda) doc. Ing. arch. Ivo Boháč, Ph.D. (člen) prof. Ing. arch. Jan Koutný, CSc. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. František Šmédek (člen)
Date of acceptance
2012-05-29
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO