Skleněný pastýř

Abstract
Tématem mé diplomové práce jsou menhiry. Konkrétně největší český menhir známý jako Kamenný pastýř (3200 cm). Cílem práce bylo přenést přesný tvar a velikost tohoto megalitu a zhmotnit ho zde v Brně. Tento cíl vyžadoval použití mnoha postupů. Na začátku bylo focení, dále převedení do 3D programu, úpravy v 3D programech a rozřezání kamene na vrstevnice. Poté jsem si menhir promítala na zeď v reálné velikosti a obkreslovala na polystyrénové desky. Další krok byl vyřezání všech 104 desek na pásové pile a mohla jsem přejít k lepení a skládání celého objektu. Finální krokem bylo přetření objektu bílou barvou. Výsledek je jednoduchý a čistý objekt z polystyrénu. Vrstevnice jsem nijak nezakrývala - objekt prezentuji tou nejpřímější možnou formou. Polystyrénový megalit je i přes svoji velikost socha do interiéru. V ideálním případě bych vytvořila instalaci, díky které by pro objekt vznikl samostatný, izolovaný prostor.
The topic of my thesis are menhirs. Specifically, the largest Czech menhir known as the Stone Shepherd (3200 cm). The aim of this work was to transfer the exact shape and size of this megalith and materialize it here in Brno. This goal required the use of many procedures. At the beginning there was a photo shoot, then a 3D program, 3D program editing, and slicing into contour lines. Then I projected the menhir on a wall in real size and traced it to polystyrene boards. The next step was to cut out all 104 plates on a band saw and I could go to gluing and folding the whole object. The final step was to paint the object in white. The result is a simple and clean polystyrene object. I did not cover the contour lines - I present the object in the most direct form possible. The styrofoam megalith, despite its size, is a sculpture in the interior. Ideally, I would create an installation that would create a separate, isolated space for the object.
Description
Citation
DOHNALOVÁ, T. Skleněný pastýř [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarná tvorba
Comittee
MgA. Pavel Sterec, Ph.D. (předseda) doc. MgA. Filip Cenek (člen) MgA. Ivars Gravlejs, Ph.D. (člen) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) prof. akad. soch. Michal Gabriel (člen) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) Jiří Ptáček (člen) doc. akad. soch. Jiří Sobotka (člen) doc. MgA Aleksandra Vajd (člen)
Date of acceptance
2019-05-16
Defence
Studentka zahájila obhajobu. Prof. Michal Gabriel přečetl posudek vedoucího a po něm Jiří Ptáček posudek oponenta Richarda Fajnora. Studentka odpovídá na dotazy vznesené v posudcích. Předseda komise klade otázku, proč je instalovaný polystyrén natřený a zda studentku zajímá v souvislosti s menhiry experimentální archeologie. Po odpovědích studentky předseda komise ukončuje obhajobu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO