Bydlení+

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
NÁVRH BYTOVÉHO DOMU REAGUJE NA ČASTÝ PROBLÉM DNEŠNEJ DOBY S VEREJNÝM PRIESTOROM A DOPRAVOU. POD TOMKOVÝM NÁMESTIM V MIESTE BROWNFIELDU STAREJ MOTORÁRNY SA STRETÁVA VIACERO PROBLÉMOV: VÝSTAVBA NOVEJ DUKELSKEJ ULICE A POVODŇOVÉHO OPATRENIA. TIETO DVA LINEÁRNE PRVKY V PÔVODNÝCH NÁVRHOCH BUDÚ MAŤ VEĽKÝ DOPAD NA DALŠÍ ROZVOJ URBANIZMU A VEREJNÉHO PRIESTORU. DOPRAVA AKO HLUČNÁ BARIÉRA PRETEKAJÚCA UZEMÍM SMEROM Z NOVÉHO VEĽKÉHO MESTSKÉHO OKRUHU DO NOVEJ ZBROJOVKY A EŠTE VIAC ZREGULOVANÉ SVITAVSKÉ NÁBREŽIE BUDÚ PÔSOBIŤ ODŤAŽITÝM A Z POHĽADU VEREJNÉHO PRIESTORU TAŽKO VYUŽITEĽNÝM DOJMOM: LINEÁRNE VEDENÁ INFRAŠTRUKTÚRA IBA PRE PRESUN VODY/AUT Z BODU A DO BODU B. ZNEMOŽNIA SA TAK JEDNODUCHÉ PRÍSTUPY Z OKOLIA, A AJ VÝRAZ TAKÝCHTO STAVEBNÝCH ZÁSAHOV BUDE VÝRAZOM STOKY/KANÁLU. DÁVNEJŠIE ZREGULOVANÁ RIEKA SVITAVA, KTORÚ VZPRIAMILI Z DÔVODU INDUSTRIALI- ZÁCIE ÚZEMIA, MÁ BÝT KVÔLI NEBEZPEČIU POVODNÍ OHRADENÁ POVODŇOVÝM MÚROM. REAKCIA NA TÚTO SKUTOČNOSŤ SA PREJAVUJE NAVRHNUTÍM URBANISTICKÉHO KONCEPTU, KTORÝ RIEŠI TAK AKO AJ ULIČNÚ FRONTU V MIESTE NOVEJ DUKELSKEJ, TAK AJ NÁBREŽIE SVITAVY. VZNIKAJÚ TAK NOVÉ A KVALITNÉ VEREJNÉ PRIESTORY PRE REKREÁCIU A ODPOČINOK. ROZŠÍRENIE A ZALAMOVANIE ULIČNEJ FRONTY VYTVÁRA PRÍJEMNÉ PRIESTORY NA ODIZOLOVANIE SA OD HLUČNEJ A RÝCHLEJ DOPRAVY. NOVÁ CESTA PRE POVODŇOVÝ MÚR RIEŠI ROZŠÍRENIE NÁBREŽIA A ZAPRACOVANIE MÚRU DO OBJEKTOV PO CELEJ JEHO DĹŽKE, TAK ABY DOSTAL URČITÚ ARCHITEKTONICKÚ HODNOTU, DAL SA VYUŽÍVAŤ AJ INÝM SPÔSOBOM AKO LEN OCHRANA PROTI POVODNIAM .
ANNOTATION The proposal of a household reacts to the current problematic situation in today’s public space and transport. More problems meet in a place under Tomkovo square in the brownfield place of former engine factory: construction of a new Dukel street and project of flood protection. These two linear elements in original proposals will have a great impact on future urban evolvement and public space. The transportation as a noisy barrier exceeding from the new large city circuit to the new “Zbrojovka” and even more regulated Svitava waterfront will act unpleasantly to its surroundings. It will cause impossible transfers from surroundings, and also an expression of these construction interventions would evoke a sewer or a channel. Reaction to this fact is translated into an urban concept, which deals with a street front at the place of New Dukelska as well as Svitava waterfront. There are new and quality spaces for recreation proposed. The extending and folding of the street front create pleasing spaces for isolating from noise and rapid traffic. New street for a flood wall solves widening of a waterfront and incorporates the wall to the building objects along the full length, in a way that an architectural value would be achieved and could be used in alternative ways not just against the flood.
Description
Citation
KUBOVÁ, M. Bydlení+ [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Monika Mitášová, Ph.D. (předseda) Ing. et Ing. Petr Hlavsa, Ph.D. (člen) Ing. arch. Tomáš Petermann (člen) MgA. Svatopluk Sládeček (člen) doc. Ing. arch. Jiří Palacký, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-05-20
Defence
Studentka prezentovala svojí bakalářskou práci. Následně byly přečteny posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka uspokojivě odpověděla na otázky oponenta. Následovaly otázky komise: Co bylo motivací pro posunutí hranice protipovodňové zdi? Jaký bude mít dopad navrhované řešení zklidnění dopravy při vybudování dopravní „stoky“ Nová Dukelská? Jaký důvod je pro trávení času (soc.-kulturní aspekt) v navrhovaném prostoru a co vedlo k převrácení vztahu bydlení-náves, bydlení-řeka? Jaký je systém typové diference formy skladebných prvků? Od jaké výšky je zeď perforovaná? Jak funguje konstrukčně dům na sloupech? Odkud byly čerpány informace k ekonomické analýze? Nachází se podzemní parkování pod všemi navrženými objekty? Studentka odpověděla velmi dobře na všechny položené otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO