Magnetické třídění popílků a aplikace produktů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou magnetické separace popílku a použitelností produktů separace ve výrobě žárovzdorných keramických materiálů. V práci byl použit vysokoteplotní popílek z elektrárny Mělník. Práce hodnotí výsledky magnetické separace při různých nastaveních magnetického separátoru. Dokazuje, že magnetickou separací lze získat frakci částic velice bohatou na železo a frakci částic o toto železo ochuzenou. V práci jsou prezentovány výsledky objemové hmotnosti, prvkového a mineralogického složení, měření žárovým mikroskopem a výsledky distribuce velikosti částic jak neseparovaného popílku, tak jeho obou separátů. Dále se práce zaměřuje na porovnání využitelnosti neseparovaného popílku a nemagnetického separátu jako přísady v žárovzdorných keramických materiálech. Hodnotí výsledky charakterizace výrobků pomocí XRD a skenovací elektronové mikroskopie.
Submitted bachelor thesis is dealing with problematics of magnetic separation of fly ash and utilization of the products of the separation in production of refractory ceramic materials. High temperature fly ash from power station Mělník was used in this thesis.Thesis evaluates results of magnetic separation at different setting of magnetic separator. It proves, that fraction of particles rich in iron as well as fraction depleted by this iron can be obtained by magnetic separation. In this thesis are presented results of volumetric weight, mineralogic element composition, measurments by heating microscope and results of particle size distribution of unseparated fly ash, but also its both separates. The thesis is focusing on possibilities of utilization as additive in refractory ceramic materials and comparison of their refractory properties. It evaluates results of characterisation of the products using XRD analysis and scanning electron microscopy.
Description
Citation
ČERVENÝ, Ľ. Magnetické třídění popílků a aplikace produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
1. Student seznámil členy komise s teoretickými základy a cíli své bakalářské práce a velmi přehledně přednesl výsledky, kterých dosáhl v experimentální části.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři.4. Diskuse: Členové komise vznesly několik přípomínek a otázek k práci. Student výborně reagoval na všechny připomínky a otázky vzešlé z diskuze a prokázal výbornou orientaci v daném tématu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO