Kompletní charakterizace a porovnání systému lak/Ni-P/AZ91 a lak/AZ91

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Cílem této bakalářské práce bylo porovnat vliv Ni-P povlaku a nátěrové hmoty na korozní a chemicko – fyzikální (adheze) vlastnosti na hořčíkové slitině AZ91. V teoretické části jsou shrnuté poznatky o samotné slitině AZ91 a její mikrostruktuře. Dále jsou zde diskutovány vlastnosti Ni-P povlaku a postup jeho bezproudé depozice a složení niklovací lázně. Důležitou kapitolou jsou také nátěrové hmoty, kde je diskutováno jejich složení, funkce a postup jejich nanášení na povrch substrátu. Závěrem teoretické části je současný výzkum v oblasti Ni-P povlaků na hořčíkových slitinách. V experimentální části byla analyzována mikrostruktura slitiny AZ91. Následně byla pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu (SEM) a světelného mikroskopu analyzována struktura Ni-P povlaku a systému Mg slitina/Ni-P povlak/lak. V případě Ni-P povlaku byla měřena tloušťka povlaku, jeho tvrdost a jeho složení pomocí EDS analýzy. Zohledňoval se zde i faktor tepelného vytvrzení a jeho vlivu na mikrostrukturu, tvrdost a korozní odolnost. Nakonec bylo vzorky upraveny pomocí nátěrové hmoty, kde byla hodnocena tloušťka nátěru a vliv na korozní odolnost. Vzorky byly zkoumány pomocí elektrochemické impedanční spektroskopie EIS, a korozní odolnost byla pozorována také v neutrální solné mlze NSS. Adhezní vlastnosti Ni-P povlaku a laku byly zkoumány pomocí mřížkové zkoušky. Ve výsledcích se projevilo, že Ni-P povlak má pozitivní vliv na zvýšení korozní odolnosti i tvrdosti. Tepelně vytvrzené vzorky vykazovaly nižší hodnoty korozní odolnosti, protože během vytvrzení dochází ke smrštění a vzniku trhlin v povlaku. Stejně tak i vrstva nátěrové hmoty podpořila protikorozní odolnost.
The aim of this bachelor thesis was to compare the influence of Ni-P coating and varnish on the corrosion properties and chemical – physical properties (adhesion) of the magnesium alloy AZ91. The theoretical part contains the information about the alloy AZ91 itself and its microstructure, following by discussion about Ni-P coating, its properties, the process of the electroless deposition and composition it the nickel bath. Next chapter focuses on information about varnishes, its function and the process of its application on the surface of the substrate. Theoretical part closes with the summary of current research in the field of Ni-P coatings applied on magnesium alloys. The experimental part focuses on analysis of the microstructure of AZ91 alloy. The microstructure of the Ni-P coating and of the system Mg alloy/Ni-P coating/varnish was 4 examined by scanning electron microscope (SEM) and inverted microscope. During the next phase was thickness and hardness measured and composition measured by EDS analysis. The factor of the heat treatment of the samples and its impact on the final microstructure, hardness and corrosion resistance was taken in account. Finally, several samples were modified with the layer of the varnish and its thickness and the influence on the corrosion resistance ware measured. Samples were tested with electromechanical impedance spectroscopy (EIS), the corossion resistance were tested by neutral salt spray (NSS) and adhesive test was performed. The results showed, that Ni-P coating and the layer of varnish had positive impact on the corrosion resistance and the hardness of AZ91. The corrosion resistance of the samples modified with heat treatment was much lower, because of the contracting, which causes creation of the cracks. Also, the layer of varnish had positive effect on anticorrosion properties of tested AZ91 alloy.
Description
Citation
ŠOMANOVÁ, P. Kompletní charakterizace a porovnání systému lak/Ni-P/AZ91 a lak/AZ91 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-10
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s teoretickou částí a cíli své bakalářské práce a přednesla také výsledky, kterých dosáhla v experimentální části.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.4. Diskuse: Členové komise vznesly několik přípomínek a otázek k práci. Studentka velmi dobře reagovala na připomínky a otázky vzešlé z diskuze a prokázala odpovídající orientaci v daném tématu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO