Příprava chitinových filmů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Predložená bakalárska práca sa zaoberá extrakciou, čistením, rozpúšťaním a prípravou filmu na báze chitín/ polyvinylalkoholu (PVA). Čistý chitín bol úplne charakterizovaný rôznymi metódami, ako je potenciometrická titrácia, FT-IR, TGA, XRD, SEM a pevná NMR. Rozpustnosť a čistota extrahovaného chitínu sa skúmala a hodnotila meraním obsahu proteínov, pomocou reológie a skúmaním času potrebného na rozpustenie. Filmy chitín / PVA boli pripravené použitím rôzneho pomeru roztoku chitínu a PVA. Merané a vyhodnotené boli morfológia povrchu, reologické a mechanické vlastnosti filmu.
The bachelor thesis deals with the extraction, purification, dissolution and preparation of film based on chitin/ polyvinyl alcohol (PVA). The pure chitin was fully characterized by different techniques like potentiometric titration, FT-IR, TGA, XRD, SEM and solid NMR. The solubility, purity of extracted chitin was investigated and evaluated by measuring the protein percent, rheology, and time need for dissolution. The chitin/PVA films were prepared using different ratio between chitin and PVA solution and film was prepared by casting method. The surface morphology, rheological and mechanical properties of the film were measured and evaluated.
Description
Citation
DEBNÁRIKOVÁ, M. Příprava chitinových filmů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Chemie, technologie a vlastnosti materiálů
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Tomáš Svěrák, CSc. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-11
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s teoretickými základy a cíli své bakalářské práce a velmi přehledně přednesla výsledky, kterých dosáhla v experimentální části, a to vše v angličtině.2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci.3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři.4. Diskuse: Členové komise vznesly několik přípomínek a otázek k práci. Studentka výborně reagovala na všechny připomínky a otázky vzešlé z diskuze a prokázala výbornou orientaci v daném tématu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO