Stanovení vybraných léčiv ve vodách

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Předložená práce se zabývá stanovením různých antibiotik v odpadních vodách. Konkrétně se jedná o trimethoprim, azithromycin a clarithomycin. Ve všech případech se jedná o nežádoucí kontaminaci odpadních vod, která představuje ekologický problém pro životní prostředí. Pro izolaci vybraných léčiv byla po konzultaci s vedoucím práce zvolena metoda extrakce tuhou fází (SPE). Stanovení léčiv proběhlo následně vysokoúčinnou kapalinovou chromatografií s detekcí pomocí hmotnostního spektrometru. Při zachování všech nezbytných postupů byl sledován a následně interpretován dvanáctidenní odtok a přítok na ČOV Brno-Modřice.
Submitted thesis tackles the problem of numerous of antibiotics in waste water. Specifically, trimethroprim azithromycin and clarithomycin. In all of those cases we are dealing with a massive ecological threat at hand, causing harm to the enviroment. To isolation the specific kind of antibiotics the method of SPE was chosen by prior consultation with the supervisor. The method of high performance liquid chromatography with mass spectrometry detection was deemed superrior for the pinpointing of the exact pharmaceuticals in waste watters. The waste waters in and out flow was observed for twelve days with the maintainance of all necessary procedures listed above at water treatment plants Brno-Modřice.
Description
Citation
TRAN XUAN, T. Stanovení vybraných léčiv ve vodách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)
Date of acceptance
2019-06-13
Defence
Student prezentoval řešenou práci, její teoretická východiska a vlastní výsledky, zodpověděl dotazy položené oponentem a následně byly poleženy dotazy členů komise. Dzik: Na základě čeho byl zvolen použitý způsob výpočtu účinnosti? Jaká je skutečná zdržná doba v čistírně?Márová: Souvisí nějak velikost s účinnosti s velikostí koncentrace na přítoku? Obruča: Může se účinnost odstranění měnit během roku? Na čem by závisela? Student prokázal velmi dobrou orientaci v dané problematice a schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO