Systematický návrh pseudo-diferenčních kmitočtových filtrů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá návrhom a analýzou pseudo-diferenčných filtrov vyšších rádov. Navrhnuté filtre pracujú v napäťovom móde a jedná sa o filter dolnej priepusti druhého rádu a filter pásmovej zádrže druhého rádu. Filtre využívajú tri prúdové konvejory a štyri pasívne prvky. Dva filtre dolnej priepusti sú spolu rôznymi spôsobmi kaskádovo prepojené, čím vznikol filter dolnej priepusti štvrtého rádu. Funkčnosť všetkých filtrov je overená simuláciami a filter dolnej priepusti aj experimentálnym meraním. Pri analýze filtrov je skúmaný modul, fáza, potlačenie nežiadúcej súhlasnej zložky a správanie filtrov pri znížení optimálneho napätia. Výsledky simulácií a experimentálneho merania sú prezentované pomocou závislostí vynesených do grafov. Záverom práce je úspešné overenie funkčnosti navrhnutej štruktúry a porovnanie rôznych spôsobov zapojenia filtrov do kaskády.
This bachelor thesis deals with the design and analysis of a pseudo-differential filters of higher order. This designed filters work in voltage mode and it is a second-order low-pass filter and a second-order band-stop filter. The filters use three current conveyors and four passive elements. The two lower-pass filters are cascaded together in different ways to form a fourth-order low-pass filter. The functionality of all filters is verified by simulations and low-pass filter as well as experimental measurements. Filter analysis examines the module, phase, common-mode rejection ratio, and behavior of filters while reducing optimal voltage. The results of simulations and experimental measurements are presented using the plots. The conclusion of the thesis is a successful verification functionality of the designed structure and comparison of different ways of connecting the filters to the cascade.
Description
Citation
MILOTA, M. Systematický návrh pseudo-diferenčních kmitočtových filtrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (místopředseda) Ing. Václav Uher, Ph.D. (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Frolka (člen) Ing. Radek Zezula, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Popište, jak byste u navržených filtrů implementoval schopnost změny charakteristického kmitočtu či činitele jakosti. Proč je měření provedeno pouze v pásmu do 1 MHz, když použitý analyzátor funguje do 500 MHz, kdy je možné sledovat vliv parazit na vyšších kmitočtech? Jakou jste použil metodu k měření parametru CMRR? K čemu se dané filtry používají v praxi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO