Vliv tvaru a materiálu létající platformy na zisk antény

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je vytvoření v CAD návrhovém prostředí několik nejčastěji používaných konfigurací multikoptér za použití odlišných materiálů. Tyto modely budou pak užity v ANSYS HFSS ke zkoumání vlivu tvaru a materiálu na anténu. To nám umožní získat poznatky pro případné budoucí vytvoření páteřního spoje, jehož přenosová rychlost se bude pohybovat v řádech Gb/s. Teoretická část pojednává o multikoptérách a jejich konfiguracích. Dále pak o materiálech, ze kterých jsou součásti vyrobeny. Následuje základní teorie antén a popis softwaru sloužícího k vytvoření modelů multikoptér(Autodesk Inventor 2016) a simulace antény (ANSYS HFSS). Praktická část obsahuje popis reálného měření parametrů antény MikroTik wAP 60G AP pro vytvoření simulace, samotný model antény pro simulaci, konkrétně horn anténa a nakonec zjištění výsledného vlivu, který je v této práci hlavním přínosem.
The goal of this thesis is to recreate some of the most used multicopter configurations within CAD software with varying materials. These models are then imported into ANSYS HFSS to examine the influence of shape and material on the performance of an antenna. Results from these tests could help in the creation of a high-speed (Gb/s) backhaul network in the future. The theory section is about multicopters, their configurations and materials used in their manufacture. Subsequently, it delves into the fundamental theory behind antennas and the description of CAD software (Autodesk Inventor 2016) and antenna simulation software (ANSYS HFSS). The practical section includes: description of the measurement process for the MikroTik wAP 60G AP antenna, the parameters of which were used during the simulation; a model of the antenna (horn) and last but not least the results of the measurements, which are the thesis’ main benefit.
Description
Citation
TOBOLKA, L. Vliv tvaru a materiálu létající platformy na zisk antény [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky oponenta: Jakou spojitost má orientace antény vůči multikoptéře s přenosovou rychlostí? Podrobně vysvětlete, jakým způsobem je signál ovlivněn tělem multikoptéry a jaké negativní jevy převládají? V práci uvádíte, že horn anténa a patch array mají podobné vyzařovací charakteristiky. Graficky znázorněte pro každý z těchto typů antén jeho charakteristiku a demonstrujte jejich podobnost. Otázky komise: Proč jste využil horn anténu? Byla práce vyzkoušena nebo pouze modelována v programu ANSYS? Proč jste nepoužil patch anténu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO