Zátěžový generátor zpráv DLMS/COSEM

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zaměřuje na problematiku Smart Meteringu, konkrétněji specifikaci DLMS/COSEM. V práci jsou popsány nejdůležitější části standardu a jeho využití v chytrých sítích. Nejprve je rozebrán protokol DLMS, který zajišťuje vše týkající se komunikace mezi klienty a servery. Dále je popsán objektový model COSEM, který obsahuje jednotlivé objekty OBIS. Ukazuje možnosti odkazování se na objekty a nejdůležitější objekty popisuje. V části analyzátor provozu je ukázán možný způsob analýzy provozu a DLMS zpráv. Analýza je poté využita pro sledování chování zařízení a generátoru. Popsána je také topologie sítě včetně přítomných zařízeních. Tato zařízení byla následně využita k vývoji a testování zátěžového generátoru DLMS zpráv. Vytvořená aplikace je následně popsána z pohledu funkčnosti i zdrojového kódu. Během práce jsou popsány zjištěné nedostatky zařízení, včetně jejich chování při zatížení za použití vytvořeného zátěžového generátoru.
This work is focused on Smart Metering, specifically the DLMS/COSEM specification. The paper describes most important parts of the standard and its application in smart grids. At first the DLMS protocol is examined. It is responsible for everything related in communication between clients and servers. Next described think is object model COSEM and its objects called OBIS. It shows how can we reference to these objects. In the second part – Traffic analyser are shown options of analysis of DLMS messages. This is after used for monitoring purposes. There is also described network topology including laboratory equipment. All devices were used for developing and testing the load generator of DLMS messages. App, which was created for this work is then described. The paper also assesses found problems in security and implementation of DLMS protocol.
Description
Citation
KOHOUT, D. Zátěžový generátor zpráv DLMS/COSEM [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2019.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (předseda) doc. JUDr. Radim Polčák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Prokeš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2019-06-12
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta: Je generátor univerzální, tedy umožní DLMS komunikaci i mimo TCP/IP, tedy pro HDLC adresování? Provádí se ve Vaší aplikaci v JavaFX kontrola uživatelských vstupů?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO